Ιστορική ομιλία Ολάντ για τον εκτοπισμό των Εβραίων του Παρισιού - iefimerida.gr

Ιστορική ομιλία Ολάντ για τον εκτοπισμό των Εβραίων του Παρισιού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 70 χρόνια μνήμης από τον εκτοπισμό των Εβραίων από το Παρίσι τίμησε χθες σε ειδική εκδήλωση, στις όχθες του Σηκουάνα, ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στις 16 Ιουλίου 1942 πάνω από 13 χιλιάδες γάλλοι Εβραίοι, με απόφαση της τότε γαλλικής κυβέρνησης, συγκεντρώθηκαν στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο, παραδόθηκαν στις γερμανικές αρχές και εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Στη Γαλλία εκτοπίστηκαν συνολικά πάνω από 75.000 γάλλοι Εβραίοι μεταξύ 1940 και 1944 και από αυτούς μόνο 2.000 μπόρεσαν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα. Η χθεσινή εκδήλωση έγινε στο μνημείο Vel d'Hiv του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα, κοντά στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο του Παρισιού όπου η γαλλική αστυνομία συγκέντρωσε τους 13 χιλιάδες Εβραίους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, πριν μεταφερθούν με τα τρένα και εκτοπιστούν.

«Οφείλουμε την αλήθεια για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 70 χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα αυτό συνέβη στη Γαλλία από τη Γαλλία» ομολόγησε στην ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε ότι «κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το έγκλημα» προφέροντας ένα ιστορικό mea culpa για τη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους «Δίκαιους», τους «ανώνυμους ήρωες», όπως είπε, που «επέτρεψαν να σωθούν τα τρία τέταρτα των Εβραίων της Γαλλίας» κρύβοντάς τους από τους Γερμανούς.

Ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει την προσπάθεια κατά της λήθης και ότι θα πολλαπλασιάσει τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού. «Δεν θα συμβιβαστώ με το γεγονός ότι δυο στους τρεις νέους Γάλλους αγνοούν τα γεγονότα του Vel d'Hiv» τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Νέων Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας. Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι η μνήμη του εκτοπισμού θα πρέπει να μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές και να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι καθηγητές, τα τελευταία χρόνια, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να διδάξουν στα σχολεία των προαστείων το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορίας. «Δεν θα υπάρχει στη Γαλλική Δημοκρατία χαμένη μνήμη» είπε ο κ. Ολάντ.

Το ποσοστό των Εβραίων της Γαλλίας που έπρεπε να εκτοπιστούν σε στρατόπεδα είχε οριστεί από τη Γκεστάπο σε 100.000. Προτεραιότητα δόθηκε στους 28.000 Εβραίους του Παρισιού και των περιχώρων που ορίστηκε για τις 16 και 17 Ιουλίου 1942.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση του συνεργάτη των Γερμανών στρατηγού Φιλίπ Πετέν δέχτηκε να εκτελέσει το γερμανικό σχέδιο. Στο υπουργικό συμβούλιο της εποχής, μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να εκτοπιστούν και τα παιδιά μαζί με τους γονείς, κάτι που δεν είχαν απαιτήσει οι Γερμανοί κατακτητές. Η γαλλική αστυνομία συνέλεξε άμεσα τα στοιχεία και κατάρτισε λίστα των 28.000 Εβραίων που ζούσαν στην πόλη του Παρισιού καθώς και των παιδιών, κάτω των 16 ετών.

Ετσι, στις 16 και 17 Ιουλίου 1942 συνελήφθησαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για πρώτη φορά, από τη γαλλική αστυνομία. Κανείς Γερμανός στρατιώτης δεν συμμετέχει στη διαδικασία προκειμένου να εξαπατηθούν οι συλληφθέντες και να πιστέψουν ότι δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Χωρίς νερό, τροφή και υγιεινή οι συγκεντρωμένοι Εβραίοι έμειναν στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Vel d'Hiv) πριν εκτοπιστούν με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες της Γαλλίας στον εκτοπισμό των Εβραίων πολιτών της χώρας ήταν το 1996, από τον Ζακ Σιράκ. Κάθε χρόνο από τότε πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης στον χώρο του Vel d'Hiv, στο Παρίσι.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ