Οι 50 ημέρες που θα κρίνουν χρηματοδότηση και αναδιαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Οι 50 ημέρες που θα κρίνουν χρηματοδότηση και αναδιαπραγμάτευση

Οι 50 ημέρες που θα κρίνουν χρηματοδότηση και επαναδιαπραγμάτευση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έναν κρίσιμο χρονικό ορίζοντα 50 ημερών, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θέτει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Η Ελλάδα στοχεύει κατά κύριο λόγο μέσα σε αυτές τις ημέρες να μπορέσει να διασφαλίσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρι να εισρεύσει η επόμενη δόση και να της χορηγηθεί επιπλέον χρόνος για την δημοσιονομική προσαρμογή.

«Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε μια, τουλάχιστον, ανεκτή έκθεση της Τρόικα μέχρι το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συνταχθεί μετά την εδώ επίσκεψη τους» είπε στην εφημερίδα «Ημερησία» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να έχει μία κρίσιμη συνάντηση με τους Τροϊκανούς τη ερχόμενη Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών λέει πως: «Πάνω στην έκθεση αυτή μπορούμε να στηρίξουμε το αίτημα για ενδιάμεση βοήθεια, μέχρι να πάρουμε τη δόση, καθώς και το αίτημα της επιμήκυνσης». Δεν παραλείπει ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας να προειδοποιήσει ότι: «Σε αυτή την φάση τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο».

Ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει λέγοντας πως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς όλα είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ δυστυχώς για την χώρα μας, ακόμη, πολλά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν μπει ακόμη στην φάση της υλοποίησης.

Οι επικεφαλής της Τρόικα, Κλάους Μαζούχ, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς θα συναντηθούν με τον κ. Στουρνάρα την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών και κατά την συζήτησή τους θα τεθεί επί τάπητος το «πακέτο» μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης αναμένεται για πρώτη φορά να γίνει από τους Τροϊκανούς, η αξιολόγηση για το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης που αποφάσισε να χορηγήσει η Τρόικα στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μελετά έξι νέα μέτρα για να κόψει τα υπόλοιπα 3,5 δισ. που απομένουν, ώστε να συγκεντρωθούν τα 11,5 δισ. που πρέπει να περικοπούν έως το 2014, προκειμένου η Ελλάδα να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.

Ομως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πλέον οριακή, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 34 δισ. ευρώ, όσο και για το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης που θα χαλαρώσει την περίοδο προσαρμογής έως το 2015 ή και το 2016.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ