Αργοπεθαίνει η κτηματαγορά - iefimerida.gr

Αργοπεθαίνει η κτηματαγορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιο φτηνά, πιο μικρά και πιο παλιά είναι πλέον όσα ακίνητα πουλιούνται στη χώρα μας. Τα νεώτερα στοιχεία της Ελλάδας αναδεικνύουν επί της ουσίας το οξύ πρόβλημα στη κτηματαγορά, η οποία από ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας έχει καταντήσει ουραγός, αδυνατώντας να ανακτήσει τη δυναμική της, συμβάλλοντας και στην αύξηση της ανεργίας.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2011 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -5,6%) από ό,τι για τα "νέα" (ηλικίας έως 5 ετών: -4,2%). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για το 2010 ως σύνολο, καθώς με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,9% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε ακόμη εντονότερα το 2009 ("παλαιά": -4,8%, "νέα": -2,0%). Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.
Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν στα νέα συμβόλαια. Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το α΄ τρίμηνο του 2011 τις 12,7 χιλιάδες, έναντι 15,4 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2010, οι συναλλαγές το α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες κατά 47,8%!!! Όσον αφορά, δε, στα στοιχεία που δείχνουν τη στροφή σε μικρότερα διαμερίσματα, ο όγκος ήταν το α΄ τρίμηνο του 2011 μειωμένος κατά 43,9% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2010, ενώ ολόκληρο το 2010 ο όγκος των συναλλαγών με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5%, έναντι 38,9% το 2009.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ