ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος για τις ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Ρευστότητα τέλος για τις ελληνικές τράπεζες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και αυξάνεται η πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε από τις 25 Ιουλίου να σταματήσει να δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Συγκεκριμένα η απόφαση λέει χαρακτηριστικά πως δεν δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος».

Αυτό σημαίνει πως την επόμενη εβδομάδα θα σταματήσει η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε μόνη πηγή ρευστότητας για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι πλέον ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «λόγω της λήξης, στις 25 Ιουλίου 2012, του σχήματος επαναγοράς τους, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ή φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καταστούν προσωρινά μη επιλέξιμα για χρήση ως ενέχυρο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος». Πάντως όπως αναφέρεται, η κεντρική τράπεζα, «μετά την αξιολόγηση της Τρόικα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα επανεξεταστεί και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις».

Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί προφανώς πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ενόψει και της επαναδιαπραγμάτευσης την οποία έχει εκφράσει πως θέλει να κάνει η κυβέρνηση για τους όρους του Μνημονίου. Έτσι συνδέεται η περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση της Τρόικα, από την οποία αναμένεται πως θα κριθεί και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ