Ποιες σπατάλες προσπαθούν να περιορίσουν τα υπουργεία - iefimerida.gr

Ποιες σπατάλες προσπαθούν να περιορίσουν τα υπουργεία

Ποιες σπατάλες προσπαθούν να περιορίσουν τα υπουργεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καθοριστούν όλες οι δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα περικοπούν.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εξετάζει κωδικό προς κωδικό όλες τις δαπάνες με τα εμπλεκόμενα υπουργεία. «Κόκκινη γραμμή» αποτελεί το να μην θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση εξετάζει σε μεγάλο βαθμό να περικόψει και να σταματήσει την λειτουργία πολλών υπηρεσιών οι οποίες στοιχίζουν στο κράτος και είναι δυσλειτουργικές.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή προς όλους τους υπουργούς για να περιοριστούν δραστικά η γραφειοκρατεία και οι άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Ολόκληρη την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την «σπατάλησε» σε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους στις περικοπές υπουργούς για να ακούσει τις προτάσεις τους σχετικά με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν τα απαραίτητα χρήματα. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ο κ. Στουρνάρας έστειλε σαφές μήνυμα πως οι ίδιοι οι υπουργοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν και να πάρουν γενναίες αποφάσεις για τις περικοπές αυτές, τονίζοντας πως εάν δεν το κάνουν θα αναγκαστεί να το κάνει ο ίδιος, ή ακόμη χειρότερα, η Τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στο οικονομικό επιτελείο φέρεται να προκλήθηκε δυσφορία από τις προτάσεις που έκαναν ορισμένοι υπουργοί, καθώς όπως φάνηκε δεν αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και οι περικοπές που πρότειναν ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές που τους είχαν αρχικά ανατεθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος καλέιτο να «κόψει» δύο δισ. ευρώ ενώ αυτός παρουσίασε ένα σχέδιο περικοπών ύψους 100 εκατομμυρίων.

Αντίστοιχο πρόβλημα εμφανίστηκε στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επέμενε πως έχει την δυνατότητα να περικόψει για δύο χρόνια, 300 εκ. ευρώ, την ώρα που ο στόχος για το υπουργείο του ήταν υπερδιπλάσιος. Τελικά «συμφωνήθηκε» να περικοπούν 600 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία την ώρα που παράλληλα εξετάζονται και τα μέτρα που προτείνει το ΚΕΠΕ.

Δύσκολο έργο έχει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος καλείται να περικόψει 4 δισ. ευρώ, την ώρα που έχει λάβει και εντολή από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αποφευχθούν όλες οι οριζόντες περικοπές. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εξορθολογιστεί τα προνοιακά επιδόματα και να καταγραφούν οι συντάξεις μέσω ΚΕΠΥΟ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθεί πλαφόν.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τώρα, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος καλείται να κόψει 690 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν προταθεί ισοδύναμα μέτρα για να «περισωθούν» τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προσήλθε στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, με εισήγηση για περικοπές ύψους 150 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να προχωρήσει στην πιο μικρή προσαρμογή συγκριτικά με άλλα υπουργεία, καθώς το 90% των δαπανών αντιστοιχούν σε μισθοδοσίες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ