Παπουτσής: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ κάθε πρότασης που ενισχύει τη Συνθήκη Σένγκεν - iefimerida.gr

Παπουτσής: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ κάθε πρότασης που ενισχύει τη Συνθήκη Σένγκεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει το Σένγκεν και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στην παρέμβασή του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο η αναγνώριση του γεγονότος πως το πρόβλημα των αυξημένων μικτών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί "πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών". Υποστήριξε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, μόνο βλαπτικά και διαλυτικά φαινόμενα θα προκαλέσει και θα λειτουργήσει εις βάρος των καλώς εννοούμενων συμφερόντων της Ένωσης και των πολιτών της.

Σύμφωνα με τον υπουργό προστασίας του πολίτη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων.

Όπως τόνισε ο κ. Παπουτσής, το κεκτημένο Σένγκεν προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι στην "τιμωρία" των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα.

Στο Συμβούλιο, η Ελλάδα τόνισε ότι η δημιουργία του χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στον χώρο Σένγκεν συνιστά μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Ο κ. Παπουτσής είπε ότι προτάσεις περί μηχανισμών αναστολής της συμμετοχής σε συγκεκριμένους τομείς και επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταλλάσσουν ουσιωδώς το όλο οικοδόμημα του κεκτημένου Σένγκεν και δημιουργούν ζητήματα συμφωνίας με την ίδια τη Συνθήκη της ΕΕ και τις θεμελιώδεις αρχές που αυτή έχει προβλέψει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού αναστολής θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ όλα τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν σε πλήρη διαβούλευση και στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, η επαναφορά των ελέγχων θα μπορούσε να θεωρηθεί νοητή μόνο ως εξαίρεση, για λόγους δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, όπως προβλέπεται ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία. Η ύπαρξη παρανόμων μεταναστών δεν συνιστά όμως αυτομάτως κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους, τόνισε.

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Frontex τόσο στον τομέα της αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.

Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στα κράτη μέλη, αλλά η απομάκρυνση των οποίων δεν είναι εφικτή για τεχνικούς ή άλλους λόγους. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η κοινοτική πολιτική των εθελούσιων και των αναγκαστικών επιστροφών καθώς και η άμεση προώθηση και ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και ότι θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε κράτη μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά, οικονομικά ή γεωγραφικά κριτήρια.

Το περιεχόμενο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, και ιδιαίτερα η αρχή της αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους πρώτης παράνομης εισόδου, θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς, στην παρούσα μορφή του, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα όπως η Ελλάδα, τα οποία ως εκ της γεωγραφικής τους θέσης καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου, τόνισε.

Σημείωσε παράλληλα ότι το πρόβλημα της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών μέσω των συνόρων της Ελλάδας με τη Τουρκία στον Έβρο εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται παρά τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, η οποία θα αποτελέσει καταλυτικό εργαλείο στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, θα πρέπει να αποφασισθεί, σε επίπεδο Συμβουλίου ΕΕ, με χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία για την σταδιακή κατάργηση των θεωρήσεων (Visas), είπε. Καταλήγοντας, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι στη δυσχερή συγκυρία που βιώνουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθούμε προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης. Να ενισχύουμε αντί να αποδυναμώνουμε τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης, υπογράμμισε ο υπουργός προστασίας του πολίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ