Τέλος εποχής στον Παναθηναϊκό-Αλλάζει χέρια μετά από 33 χρόνια - iefimerida.gr

Τέλος εποχής στον Παναθηναϊκό-Αλλάζει χέρια μετά από 33 χρόνια

Τέλος εποχής στον Παναθηναϊκό-Αλλάζει χέρια μετά από 33 χρόνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγή σελίδας στον Παναθηναϊκό, καθώς αναμένεται να γίνει και τυπικά σήμερα η μεταβίβαση των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία».

Μετά από 33 χρόνια στα διοικητικά δρώμενα των «πράσινων», η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχωρεί οριστικά από την ομάδα, παραδίδοντας το πλειοψηφικό πακέτο στο Σωματείο, εμπνευστής του οποίου είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Σε αυτά τα χρόνια το «τριφύλλι» κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα και 6 νταμπλ, ενώ πραγματοποίησε αρκετές φορές πολύ καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τη σεζόν 1995-1996 που η ομάδα έφτασε μία ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Αγιαξ).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το 1979, όπου όλες οι ομάδες μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας. Στα τέλη του 1981 ο Παναθηναϊκός απέκτησε το δικό του προπονητικό κέντρο στην Παιανία, ιδιοκτησίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το οποίο θεωρούταν εκείνη την εποχή ένα από τα πιο πλήρη στην Ευρώπη.

Με τον «καπετάνιο» στην προεδρία της ομάδας, ο Παναθηναϊκός έκανε το «κόλπο γκρόσο» στο μεταγραφικό παζάρι αποκτώντας παίκτες από τον «αιώνιο» αντίπαλό του Ολυμπιακό όπως οι Γιώργος Δεληκάρης, Μάικ Γαλάκος, Γιάννης Κυράστας, Νίκος Βαμβακούλας, Νίκος Σαργκάνης και Στράτος Αποστολάκης. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Παναθηναϊκό με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στη θέση του προέδρου ήταν η κατάκτηση του νταμπλ το 1984, ενώ την επόμενη χρονιά οι «πράσινοι» έφτασαν με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη Σαραβάκο και Βέλιμιρ Ζάετς, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί εκείνη τη σεζόν, έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκε από την Λίβερπουλ. Το 1986 ο Παναθηναϊκός κατακτά εκ νέου το νταμπλ, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου νίκησε 4-0 τον Ολυμπιακό, που είναι η μεγαλύτερη επικράτηση της ομάδας επί του «αιωνίου» αντιπάλου του στον θεσμό.

Τη δεκαετία του 1980 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δαπάνησε πολλά λεφτά και πραγματοποίησε ηχηρές μεταγραφές, ενώ τον Δεκέμβριο του 1989 αποκτήθηκε ο Κριστόφ Βαζέχα, που αν και δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία ονόματα που είχαν έρθει τότε στους «πράσινους», έγινε ένας από τους παίκτες σύμβολα του συλλόγου, καθώς έγινε ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» με 244 τέρματα και δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών πίσω από τον Θωμά Μαύρο.

Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποφάσισε να αποχωρήσει από το τιμόνι της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Η ομάδα πέρασε στα χέρια του ανιψιού του, Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο οποίος τοποθέτησε ως πρόεδρο τον Αγγελο Φιλιππίδη.

Η θητεία του «Τζίγκερ» ως μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού χαρακτηρίστηκε από την κόντρα που άνοιξαν μαζί του οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, ενώ σημαδεύτηκε και από το παιχνίδι της Ριζούπολης (νίκη 3-0 του Ολυμπιακού) που εξόργισε τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές και στον πρόεδρο, Αγγελο Φιλιππίδη στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Το 2004 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά του Παναθηναϊκού υπό την ηγεσία του Γιάννη Βαρδινογιάννη, καθώς η ομάδα κατέκτησε το νταμπλ.

Οι έντονες αντιδράσεις των οπαδών του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2007-2008 και τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον οδήγησαν στην απόφαση να βάλει «συμπαίκτες» στη διοίκηση της ομάδας και να ξεκινήσει η εποχή της πολυμετοχικόητας το καλοκαίρι του 2008, με τον Νίκο Πατέρα να αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας.

H πιο πετυχημένη περίοδος της ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη ήταν μακράν η προεδρία Νίκου Πατέρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατακτήθηκε μετά από πολλά χρόνια το πρωτάθλημα και το κύπελλο (νταμπλ) 2009-2010. Μια προεδρία που έβγαλε τον Παναθηναϊκό από δυσεπίλυτα προβλήματα πολλών ετών και τον επανέφερε στο επίκεντρο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η νέα εποχή χαρακτηρίστηκε από τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν για να έρθουν στην ομάδα παίκτες μεγάλης αξίας, όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά και από τις συνεχείς διενέξεις του μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη και του δεύτερου τη τάξει μετόχου του συλλόγου Αντρέα Βγενόπουλου. Το καλοκαίρι του 2010 ο Νίκος Πατέρας παραιτήθηκε από την προεδρία των «πράσινων», με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να αναλαμβάνει εκ νέου το μάνατζμεντ της ομάδας και να τοποθετεί στον προεδρικό θώκο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Δύο μήνες αργότερα, ο Νίκος Πατέρας επανήλθε στην προεδρία του «τριφυλλιού», ενώ υπήρχε συμφωνία του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Αντρέα Βγενόπουλου να γίνει στο τέλος της σεζόν ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ανάμεσα στους δύο άντρες άνοιξε πόλεμος, με εκατέρωθεν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ η ομάδα την περυσινή σεζόν έμεινε «ακέφαλη» επί δύο μήνες (Μάρτιος-Μάιος) και απειλήθηκε με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ την τελευταία στιγμή κατάφερε να εξασφαλίσει αδειοδότηση για να συμμετέχει χωρίς τους περιορισμούς που έχουν οι ομάδες που δεν την πήραν, στη Super League.

Πλέον ο Παναθηναϊκός περνά στη νέα εποχή της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ενώ πέφτει η αυλαία στην πολύχρονη σχέση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ