Τα κόκκινα της Νάουσας - iefimerida.gr

Τα κόκκινα της Νάουσας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο οδηγός Michelin, διάσημος για την καθιέρωση του συστήματος βαθμολόγησης εστιατορίων με τη μέθοδο των αστεριών, παρουσιάζει αφιέρωμα στο Ξινόμαυρο της Νάουσας με τίτλο «The fine red wines of Naoussa».


Το άρθρο έχει εκδοθεί σε πέντε γλώσσες και θα βρίσκεται αναρτημένο για ένα εξάμηνο στην ιστοσελίδα του διάσημου τουριστικού οδηγού.
Γίνεται εκτενής αναφορά στη δυναμική της ποικιλίας Ξινόμαυρο, στον αμπελώνα της Νάουσας και το ιστορικό του, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στα οινοποιεία Δαλαμάρα και Θυμιόπουλου, εξυμνώντας κατά αυτό τον τρόπο τη νέα γενιά.
Το άρθρο έχει γραφτεί από τον Emmanuel Tresmontant, μέλος ομάδας Γάλλων δημοσιογράφων που επισκέφτηκε τη Βόρεια Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010 μετά από πρωτοβουλία του ΕΟΤ Γαλλίας. Τον 19ο αιώνα, τα κρασιά της Νάουσας θεωρούνταν τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατορία είχε ενσωματώσει όλη τη βόρεια Ελλάδα την εποχή εκείνη, και τα κρασιά της Νάουσας σερβίρονταν στα παλάτια της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής αδράνειας, οι εν λόγω σημαντικοί αμπελώνες του χθες είναι ξανά στο προσκήνιο χάρη σε μια νέα γενιά νεαρών οινοπαραγωγών. Χρησιμοποιώντας μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας, παράγουν κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας: αμβροσία που αξίζει να σερβιριστεί με τα καλύτερα κρέατα από κυνήγι.

Οι πιο χαρακτηριστικοί αμπελώνες

Τα κρασιά της Νάουσας φέρουν την ελληνική ετικέτα ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) από το 1971. Πώς να επιλέξετε μεταξύ των είκοσι domaines της περιοχής; Έχοντας παρακολουθήσει τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων, όπως του διάσημου sommelier Γεώργιου Ιωαννίδη και να γευτείτε μια μεγάλη ποικιλία κρασιών, εμείς σίγουρα προτιμούμε εκείνα που προέρχονται από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου και το Οινοποιείο Dalamaras που παράγονται από δύο νέους-οινοποιούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν ένα νέο όραμα και μια πολύ πιο φυσική προσέγγιση στις εμπορικές τους συναλλαγές. Αλλά είμαστε επίσης βέβαιοι ότι πρέπει να αναφέρουμε το πιο διάσημο domaine της Νάουσας: το Οινοποιείο Μπουτάρη που ιδρύθηκε το 1879. Ο Μπουτάρης είναι επίσης μεταξύ των πλέον ευυπόληπτων εμπόρων κρασιού στην Ελλάδα. Η Νάουσα Grande Reserve, που παρασκευάζεται από μια επιλογή των σταφυλιών από τα καλύτερα αμπέλια της περιοχής, είναι μια κλασική επιλογή που βρέθηκε στους καταλόγους κάθε καλού ελληνικού εστιατορίου. Το άλλο domaine που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Κυρ-Γιάννη, που ιδρύθηκε το 1997 από έναν από τους κληρονόμους της Μπουτάρη Οινοποιητική. Βρίσκεται στο χωριό Γιαννακοχώρι, και είναι αναμφίβολα ο πιο όμορφος αμπελώνας της ονομασίας -προέλευσης- δίνοντας σε μια πανοραμική θέα που συνεχίζει αδιάλειπτα σε όλη τη διαδρομή προς την πόλη της Νάουσας.

ΠΗΓΗ http://krasiagr.blogspot.com/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ