Le Monde: Η Αγγλία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ; - iefimerida.gr

Le Monde: Η Αγγλία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ;

Le Monde : Η Αγγλία θα φύγει από την Ευρωπαική Ενωση ;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 23 Ιουνίου το περιοδικό The Economist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ποτέ η μεγάλη Βρετανία δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρώπη». Ανέφερε, μάλιστα, ότι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές εύχονται η χώρα τους να ξεμπερδέψει επιτέλους με την ΕΕ.

Πρόσφατα, εκατό εξ αυτών έστειλαν επιστολή στον Κάμερον ζητώντας αναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη. Κάτι τρέχει στο βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την κατεύθυνση που πιθανόν να οδηγήσει σε μια Ευρώπη των 26 και όχι 27 κρατών-μελών, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είναι ευρω-φοβικός, είναι μάλλον ευρω-κυνικός. Ενας νόμος όμως που ψηφίστηκε πέρυσι τον υποχρεώνει να ζητήσει δημοψήφισμα αν τεθεί θέμα εκχώρισης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Η Μεγάλη Βρετανία δεν δείχνει διατεθειμένη να πάρει το δρόμο που χαράσσει η Αγκελα Μέρκελ και περιλαμβάνει πιο σφιχτή οικονομική διακυβέρνηση, μεγαλύτερη εναρμόνιση στην κατάρτιση προυπολογισμών και περισσότερη πολιτική ένωση, εν ολίγοις «περισσότερη Ευρώπη», όπως δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος.

Κάθε τέτοια απόφαση απαιτεί, λοιπόν, δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί δεν υιοθέτησαν το ευρώ και την ευρωζώνη. Σκοπεύουν, λοιπόν,να παραμείνουν εθνικά κυρίαρχοι σε αυτή την τεράστια ευρωπαική ζώνη που απαιτεί συγχρονισμό στους προυπολογισμούς, στην οικονομική διακυβέρνηση, στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά, στις συντάξεις κλπ.

Ο κ. Κάμερον αντιλαμβάνεται ότι οι 17 της ευρωζώνης δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια κοινή πολιτική, αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Monde. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός γνωρίζει, επίσης, ότι για τους Βρετανούς το ευρώ είναι μια σκέτη καταστροφή, ένα είδος ουτοπίας που εφευρέθηκε περισσότερο για ιδεολογικούς και λιγότερο για οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, οι Βρετανοί δεν επιθυμούν την κατάρρευση του ευρώ. Αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Σίτυ του Λονδίνου ούτε προς το συμφέρον της βρετανικής οικονομίας που είναι άκρως συνδεδεμένη με το ευρωπαικό νόμισμα. Η δημιουργία όμως ενός σκληρού πυρήνα των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, «μιας Ενωσης μέσα στην Ενωση», όπως γράφει η Le Monde, ανησυχεί το Λονδίνο. Μια τέτοια δημοσιονομική και οικονομική μίνι-Ενωση θα έπαιρνε την πρωτοκαθεδρία από τη Μεγάλη Βρετανία που ενδιαφέρεται για ένα και μοναδικό πράγμα : την κοινή αγορά.

Η Daily Telegraph, καθρέφτης του συντηρητικού κόμματος κατήγγειλε, πρόσφατα, τη δημιουργία ενός «σούπερ κράτους», ενός «κλειστού κλαμπ των 17» μπροστά στην πόρτα του Ηνωμένου βασιλείου. Η εφημερίδα Telegraph βλέπει -με δυσφορία- μια αλλαγή στη φύση της Ευρωπαικής Ενωσης. Μάλιστα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός έστειλε άρθρο εις απάντησιν στην Telegraph (!) στο οποίο γράφει ότι «κατανοεί», ότι «σχεδιάζει» αυτή την αναδιαπραγμάτευση και ότι επιθυμεί το Λονδίνο να επανακατακτήσει ορισμένες αρμοδιότητες που εκτελούνται στις Βρυξέλλες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί κατ'ουσίαν να διατηρηθεί η κοινή αγορά αλλά καταγγέλλει κάθε ανάμιξη της ΕΕ σε τομείς όπως το Περιβάλλον, η Δικαιοσύνη, ο χρόνος εργασίας κλπ.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Le Monde, είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον να κατέβει στις εκλογές του 2015 υποσχόμενος μια αναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και δημοψήφισμα.

Ο Economist περιγράφει ακριβώς αυτό το σενάριο και το παρουσιάζει σαν εκβιασμό : «Στοιχηματίζουμε ότι οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα μας εγκρίνουν μεγάλες παραχωρήσεις ξέροντας τι θα διακινδυνεύσουν αν πούμε «Οχι» στο δημοψήφισμα», γράφει.

Οι συντηρητικοί και εργατικοί ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας δεν θέλουν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαική Ενωση. Αλλά ο μηχανισμός που οδηγεί αναπόφευκτα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ευρώπη δεν είναι δημοφιλής στην Αγγλία, το συντηρητικό κόμμα δεν ήταν ποτέ τόσο ευρωφοβικό και η κοινή γνώμη διαβάζει στον Τύπο μόνο αρνητικά για την Ευρώπη. Η κατάσταστη στην ευρωζώνη δεν έχει θαυμαστές.

«Πότε θα δούμε το Brixit ;» (Britain-exit) καταλήγει στην ανάλυσή της η Le Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ