Goldman Sachs: Η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι πιστεύουν οι αγορές - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι πιστεύουν οι αγορές

Goldman Sachs: Η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι πιστεύουν οι αγορές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδείξεις βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Goldman Sachs, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη γίνει, όπως η μείωση κατά 30% του εργατικού κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη από το 2010.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε χτες, η γνωστή εταιρεία οικονομικών συμβούλων παρουσιάζει τα εξής στοιχεία:

  • Το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώνεται με τάση μηδενισμού λόγω της κατάρρευσης των εισαγωγών αλλά και των αυξανόμενων εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα έχει πέσει στα επίπεδα του 1998. Κι αν συνυπολογιστεί το πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών, η Ελλάδα έχει μηδενίσει το κοντέρ του εμπορικού ελλείμματος, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ.
  • Από την έναρξη του Προγράμματος το 2010, τα εργατικά κόστη έχουν μειωθεί περίπου όσο απαιτούσε η Τρόικα. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το εργατικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα έχει μειωθεί κατά 30% περίπου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζητούμενη από το ΔΝΤ «εσωτερική υποτίμηση» προχωράει. Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Πρόγραμμα Προσαρμογής που έχει επιβάλλει η Τρόικα με το Μνημόνιο οδηγεί σε κυκλική ανατροφοδότηση της ύφεσης, και κατά συνέπεια η οικονομία θα καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν οι συνθήκες (π.χ. νομισματική υποτίμηση) για γρήγορη ανάπτυξη των εξαγωγών.

Η Goldman Sachs όμως αποκρούει αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι «ακόμα και αν γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές εξαγωγές, θα χρειαζόντουσαν χρόνια ισχυρής ανάπτυξης μέχρι να γίνει η εξαγωγική βιομηχανία τόσο ισχυρή ώστε να επαναφέρει το ΑΕΠ στα προηγούμενα επίπεδα».

Η αμερικάνικη εταιρεία υπογραμμίζει την διψήφια αύξηση στις εξαγωγές αγαθών, παρά το κακό οικονομικό κλίμα και την αδυναμία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, πράγμα που θεωρεί ένδειξη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Παράλληλα, τονίζει, η μείωση του εργατικού κόστους δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εσωτερική υποτίμηση. Και αυτό, σημειώνουν με νόημα οι αναλυτές της Goldman Sachs, εξασθενεί την άποψη εκείνων των οικονομολόγων που υποστηρίζουν την νομισματική υποτίμηση.

Αξίζει να σημειωθεί η διαπίστωση που κάνει η Goldman Sachs ότι παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την εντεινόμενη ύφεση, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 2012 δείχνει ότι το Πρόγραμμα είναι μέσα στους στόχους του. Τα έσοδα ήταν 18,2 δισ. ευρώ ή 600 εκ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο, και ίδια σχεδόν με πέρσι. Ωστόσο, τονίζει η έκθεση, οι δαπάνες έπεσαν στα 20,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο λιγότερο από από ότι αναμενόταν, με αποτέλεσμα να μειωθεί το Έλλειμμα στα 2,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας τις νέες περικοπές 3 δισ. ευρώ που εξήγγειλε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ