Συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν συγκυβέρνηση βλέποντας και κάνοντας - iefimerida.gr

Συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν συγκυβέρνηση βλέποντας και κάνοντας

Συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν συγκυβέρνηση βλέποντας και κάνοντας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσωρινά τέλος μπήκε στην πρώτη δημόσια κρίση της τρικομματικής κυβέρνησης που προκλήθηκε όταν το Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτισε τη βούληση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις, συμφώνησαν ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έδωσαν βάρος στην εύρεση ισοδύναμων μέτρων ώστε να μη περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια. Ολα ομως είναι στον αέρα αφού δεν είναι γνωστές οι προθέσεις των εταίρων μας ούτε τα συμπεράσματα της Τρόικα για την τήρηση των όρων του Μνημονίου.

Η κυβερνητική κρίση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να επιβάλλει την άποψη ότι είναι η πολιτική δύναμη που επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση. Επέβαλε, επίσης, την άποψη ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να χειρίζεται μόνος του αυτό το σοβαρό ζήτημα, που έχει πολιτικές προεκτάσεις, χωρίς να παίρνει εντολές από τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε χθες στον πρωί στον κ. Στουρνάρα για να του εξηγήσει τους λόγους της δυσαρέσκειάς του. Οι δυο άντρες αντάλλαξαν αιχμηρές εκφράσεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Τελικά, ο κ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις κατ' αρχήν μόνος του στον πρωθυπουργό και προσήλθε στο Μαξίμου μια ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση των τριών αρχηγών. Οταν προσήλθαν στη συνάντηση και οι άλλοι δύο αρχηγοί, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε με τεχνικές λεπτομέρειες τι έγινε στο Eurogroup. Ο κ. Βενιζέλος έριξε την ιδέα να γίνει τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πριν από τη νέα έλευση της Τρόικα.

Ομως, όπως εξηγήθηκε στη συνέχεια, είναι πιθανόν ο γαλλο-γερμανικός άξονας να παραπέμψει την Ελλάδα στο Eurogroup και αυτό με τη σειρά του να παραπέμψει την πολιτική ηγεσία στην Τρόικα. Αναζητήθηκαν, επομένως, τα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν με την Τρόικα και τα οποία θα προηγηθούν κάθε συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Επιθυμία των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να μη περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε να εξετάσει το ζήτημα σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Το άλλο αγκάθι που προέκυψε από τις εξηγήσεις Στουρνάρα στους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τους εταίρους ούτε για επιμήκυνση ως τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό πρέπει να έρθει η Τρόικα στα τέλη Ιουλίου, να καταγράψει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια τον Αύγουστο να ενημερώσει τις χώρες της Ευρωζώνης. Οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση θα σημαίνει ότι οι εταίροι θα μας δώσουν περισσότερα χρήματα, επομένως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να το ψηφίσουν στα κοινοβούλιά τους και αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο.

Οι τρεις αρχηγοί κατέληξαν, πάντως, σε έναν κανόνα «συγκατοίκησης»:

  • Θα γίνεται τακτικά η συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επόμενη ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη
  • Η κυβέρνηση έχει πρωτοκαθεδρία έναντι των υπουργών και συγκεκεριμένα έναντι του Γιάννη Στουρνάρα
  • Η αναδιαπραγμάτευση αποτελεί πρωταρχικό στόχο
  • Απαιτούνται ισοδύναμα μέτρα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι εφαρμόζεται το Μνημόνιο
  • Αναζητείται η Εθνική Αναδιαπραγματευτική Ομάδα
  • Δημιουργείται ενδιάμεσο επιτελείο με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο
  • Η κυβέρνηση είναι μακράς πνοής, στόχος να φθάσει και μετά τις ευρωεκλογές του 2014, που είναι το πρώτο ορόσημο
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ