Το αποψινό δύσκολο έργο του Στουρνάρα απέναντι στο δύσπιστο Eurogroup - iefimerida.gr

Το αποψινό δύσκολο έργο του Στουρνάρα απέναντι στο δύσπιστο Eurogroup

Το αποψινό δύσκολο έργο του Στουρνάρα απέναντι στους δύσπιστους εταίρους του Eur
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμος να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία ωστόσο δεν αναμένεται να παρθούν αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρχικά θα κληθεί να πείσει τους δύσπιστους ομολόγους του σχετικά με την θέληση αλλά και την δυνατότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας εντός στόχων στο επόμενο διάστημα. Πάντως η «ελληνική υπόθεση» θα συζητηθεί και στην δεύτερη πράξη του Eurogroup, στην συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου.

Τις προθέσεις της Ελλάδας για ανάκαμψη ανέλυσε και ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας, Ζαν Γκλοντ Γιούνκερ, τον οποίον ενημέρωσε για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε και τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες δεσμεύτηκε να επισκεφτεί και την Ελλάδα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Γιάννη Στουρνάρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις εκτιμήσεις της Τρόικα, η οποία μετά την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα μετεκλογικά δεν έβγαλε καθόλου ενθαρρυντικά συμπεράσματα. Η Τρόικα είχε εκτιμήσει τότε πως η Αθήνα βρίσκεται εντελώς εκτός στόχων του προγράμματος, πράγμα που ανάγκασε τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν λόγο για μη εκταμίευση της νέας δόσης από την Αθήνα, εάν δεν καταφέρει να επαναφέρει το πρόγραμμα.

Στην αντζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας βρίσκεται και το αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ της οικονομίας της, οι ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αλλά και η πορεία προς την δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε πως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών δεν είναι μικρό πράγμα, αλλά « ένα γιγαντιαίο έργο»,

Περιόρισε πάντως ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης μπορέσει άμεσα να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες, όπως αυτές στην Ισπανία.

«Αυτό είναι που αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Πολλά από αυτά διαβάστηκαν λανθασμένα, κάτι το οποίο--όπως συμβαίνει συχνά--τροφοδότησε με ψευδείς προσδοκίες τις αγορές», σημείωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Έτσι δεν επιτυγχάνεται τίποτα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ