Επιπτώσεις του καύσωνα στον οργανισμό και τρόποι αντιμετώπισής τους - iefimerida.gr

Επιπτώσεις του καύσωνα στον οργανισμό και τρόποι αντιμετώπισής τους

Επιπτώσεις του καύσωνα στον οργανισμό και τρόποι αντιμετώπισής τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, ο υδράργυρος διαρκώς ανεβαίνει και η ζέστη γίνεται σιγά σιγά αφόρητη. Τα αποτελέσματα του καύσωνα είναι λίγο πολύ γνωστά. Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις επικίνδυνες επιπτώσεις που προκαλεί στον οργανισμό η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας;

Τι μπορεί να προκαλέσει λοιπόν ο καύσωνας και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για κάθε περίπτωση;

1.Κράμπες από τη ζέστη:
Οι κράμπες εκδηλώνονται συνήθως με τη μορφή μυϊκών πόνων και σπασμών λόγω υπερβολικής προσπάθειας. Παρουσιάζονται συνήθως στους μυς των ποδιών και στην κοιλιακή χώρα. Πιστεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει τεκμηριωθεί, ότι αιτία πρόκλησής τους είναι η αφυδάτωση λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Τέτοιου είδους κράμπες εκδηλώνονται σε μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και σε άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία.

Τρόποι αντιμετώπισης: Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος και να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται άνετα. Για τη χαλάρωση του σημείου του σώματος που έχει υποστεί κράμπα πρέπει γίνουν μαλάξεις και εν συνεχεία διατάσεις. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να πίνει μισό ποτήρι δροσερό νερό -και όχι παγωμένο- ανά 15 λεπτά. Οινοπνευματώδη ποτά και υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφές ή αναψυκτικά) δεν ενδείκνυνται, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα επιδεινώσουν την κατάστασή του.

2.Εξάντληση από τη ζέστη: Η έντονη ζέστη και η εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλούν έντονη εφίδρωση και εξάντληση του οργανισμού. Η κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα μειώνεται, με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Πιθανά συμπτώματα είναι η ατονία, η συνεχής εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες και το αίσθημα καταβολής. Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, η κατάσταση του ασθενή μπορεί να επιδεινωθεί. Η θερμοκρασία του σώματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Τρόποι αντιμετώπισης: Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό και σκιερό χώρο. Επόμενη κίνηση είναι να χαλαρώσετε τα ρούχα που πιθανόν τον ενοχλούν ή τον σφίγγουν. Καλό είναι, εάν είναι εφικτό εκείνη τη στιγμή, να χρησιμοποιήσετε βρεγμένες πετσέτες ή πανιά με παγάκια, για να δροσίσετε το σώμα και το κεφάλι του. Αν ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του, δώστε του ένα ποτήρι δροσερό -και όχι παγωμένο- νερό κάθε 15 λεπτά.

3.Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενή. Τα συμπτώματα που συνήθως αναφέρονται είναι πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία και σύγχυση στην ομιλία, ταχυπαλμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και βαριά αφυδάτωση. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, σταματά να λειτουργεί το σύστημα του οργανισμού που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί την εφίδρωση. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέβει πολύ (πάνω από τους 40 βαθμούς), με κίνδυνο να προκληθεί -σε ακραίες περιπτώσεις- μέχρι και βλάβη στον εγκέφαλο.

Τρόποι αντιμετώπισης: Είναι απαραίτητο να παρασχεθεί στον ασθενή άμεση ιατρική βοήθεια. Αφού τον μεταφέρετε σε σκιερό και δροσερό μέρος, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή γιατρό. Προσπαθήστε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος, βρέχοντας το σώμα και το κεφάλι του πάσχοντος με πετσέτες, ή βάζοντάς τον σε μια μπανιέρα με νερό. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα για πιθανά προβλήματα στην αναπνοή του, ώστε να δώσετε ακριβή αναφορά της κατάστασης στο εξειδικευμένο προσωπικό που θα τον παραλάβει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ