Μία μαγευτική «βόλτα» σε 10 μακρινούς Γαλαξίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Μία μαγευτική «βόλτα» σε 10 μακρινούς Γαλαξίες [εικόνες]

Μία μαγευτική «βόλτα» σε 10 μακρινούς Γαλαξίες [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί τι υπάρχει πέρα απο τη Γη, αν υπάρχουν εξωγήινοι, πώς ζουν και τι βλέπουν στο δικό τους «ουρανό». Εμείς πάμε την αναζήτηση αυτή ένα βήμα πιο πέρα, βγαίνοντας απο τον δικό μας Γαλαξία, τον επονομαζόμενο milky way (αφού οι αρχαίοι πίστευαν οτι σχηματίστηκε απο το γάλα της θεάς Ήρας) και σας παρουσιάζουμε εντυπωσιακές εικόνες απο άγνωστους γειτονικούς γαλαξίες.

1. HH 901 και ΗΗ 902 στο Νεφέλωμα Carina
ΑΥτή η πανέμορφη εικόνα είναι ένα «αστρικό βερφοκομείο». Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στις αρχές του 2010 και απεικονίζει τον σχηματισμό άστρικών πυλώνων από αέρα και σκόνη στο Νεφέλωμα Carina.

2. Μ104
Επίσης γνωστό ως NGC 4594, αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο 1767 και βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου. Σε ένα εμφανές μέγεθος +9,0, ο φωτεινός του πυρήνας (που στην πραγματικότητα είναι μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα), αποτελείται από λωρίδες σκόνης του ψυχρού αερίου υδρογόνου που είναι ορατά ακόμα κι απο ερασιτέχνες αστρονόμους

3. Βόρειος Aνεμόμυλος (Southern Pinwheel)
Βρίσκεται μόλις 15 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό της Ύδρας, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που έχει το σχήμα ασπίδας ενω είναι τόσο φωτεινό που είναι ορατό ακόμη και με κυάλια.

4.Ωρίωνας
Ένας απο τους πιο εύκολα εντοπίσιμους αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό, ο Ωρίωνας έχει πάρει το όνομά του απο έναν κυνηγό της Ελληνικής μυθολογίας και αναγνωρίζεται συνήθως απο τα τρία αστέρια που σχηματίζουν τη «ζώνη» του

5.Κένταυρος Α
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι στο κέντρο του Α του Κεντάυρου (επίσης γνωστός ως NGC 5128) βρίσκεται μία μεγάλη μαύρη τρύπα που εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα.

6.Topsy Turvy
Ανακαλύφθηκε το 1826, ο συγκεκριμένος γαλαξίας, επίσης γνωστός ως NGC 1313 έχει άνιση μορφή και έκκεντρο άξονα περιστροφής. Παρουσιάζει πολλές ενεργές περιοχές σχηματισμού άστρων, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό απο νεφελώματα που δημιουργήθηκε από εκρήξεις διογκωμένου αερίου διόγκωση, με το πράσινο να δείχνει νεφελώματα από καυτά αστέρια.

7. Σύμπλεγμα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (x-mas tree cluster)
Το εντυπωσιακό αυτό σύννεφο ενεργού σχηματισμού αστεριών, βρίσκεται 2.600 έτη φωτός μακριά απο τον αστερισμό του Μονόκερου. Τα στροβιλιζόμενα νέφη αερίου έχουν κόκκινο χρώμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ τα μπλε φώτα (που ο συνδυασμός τους με τα κόκκινα θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι καυτά, νεογέννητα αστέρια. Το πιο λαμπερό αστέρι φαίνεταιστο επάνω μέρος της εικόνας και μπορεί κάποιος να το δει με γυμνό μάτι. Στα δεξιά είναι το λεγόμενο Νεφέλωμα Γούνας Αλεπούς (Fox Fur)

8.ΝGC 1569
Με μόνο λίγα δισεκατομμύρια αστέρια (σε σύγκριση με τα 200-400δις του Γαλαξία μας.), αυτός ο γαλαξίας νάνος έχει ακανόνιστο σχηματισμό και απέχει 11 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης.

9.Arp 148
Αυτό το παράξενο γαλαξιακό «ατύχημα» είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο γαλαξιών μέσα στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σύγκρουση των δύο - ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1940 - δημιούργησε ένα τεράστιο ωστικό κύμα που ρουφούσε υλικό στο κέντρο, δίνοντας αυτή την εντυπωσιακή εικόνα.
Μία μαγευτική «βόλτα» σε 10 μακρινούς Γαλαξίες [εικόνες] | iefimerida.gr 8

10. O Μαύρος Γαλαξίας (Μ64)
Αυτή η ισχυρή εικόνα προέρχεται από τη σύγκρουση δύο γαλαξιών που συγχωνεύονται σε ένα σύστημα αστέρων, που περιβάλλεται από μια σκοτεινή ζώνη από σκόνη εξηγώντας το όνομα «Μαύρος Γαλαξίας» ή «Κακό Μάτι» που του έχει δοθεί. Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που βρίσκεται στον αστερισμό της Βερενίκης, 17 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι, ενώ τα αστέρια στο Μ64 είναι σε τροχιά γύρω από τη φορά του ρολογιού, το διαστρικό αέριο και τα άστρα στις εξωτερικές περιοχές του M64 περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πιστεύεται ότι αυτό συνέβη επειδή ο Μ64 απορρόφησε έναν γαλαξία-δορυφόρο, ο οποίος έπεσε πάνω του, με νέα αστέρια να σχηματίζονται τώρα στην περιοχή της διάτμησης, όπου τα αντιθέτως περιστρεφόμενα αέρια συγκρούονται και και συνδέονται.
Μία μαγευτική «βόλτα» σε 10 μακρινούς Γαλαξίες [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ