Τα 50 λεπτά του Πρωθυπουργού με την Τρόικα - iefimerida.gr

Τα 50 λεπτά του Πρωθυπουργού με την Τρόικα

Τα 50 λεπτά του Πρωθυπουργού με την τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η πενηντάλεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους ελεγκτές της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

O κ. Σαμαράς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας ενώ με επιχείρημα την ύφεση και την ανεργία άνοιξε τη συζήτηση για τροποποιήσεις του Μνημονίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσαν τους επικεφαλής της Τρόικα ότι η κυβέρνηση είναι μακράς πνοής καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα, στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με μεγάλες εταιρείες του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ.

Ειδικότερα, οι βασικές μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς είναι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, η τόνωση της αγοράς και του ανταγωνισμού, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενώ εξέφρασαν τη θέση ότι περικοπές θα προκύψουν από το κλείσιμο υπηρεσιών.

Επέμειναν επίσης να μη γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να μην επιβληθούν νέοι φόροι που θα είχαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ύφεση. Επίσης ετέθη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν αφού η κεντρική διαπραγμάτευση θα γίνει από τον Πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Τα συμπεράσματα από την συζήτηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα θα ληφθούν υπόψη στο κείμενο της συμφωνίας των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, Χρύσανθου Λαζαρίδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη στο οποίο θα βασιστούν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις θα συνεδριάσουν και θα ολοκληρώσουν το κείμενο σήμερα. Χθες διαπραγματεύθηκαν τα βασικά ζητήματα και όπως λένε μένουν μόνο οι λεπτομέρειες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ