La Tribune: Η Κύπρος, σε πλήρη οικονομικό μαρασμό, προεδρεύει μιας Ευρώπης σε κρίση - iefimerida.gr

La Tribune: Η Κύπρος, σε πλήρη οικονομικό μαρασμό, προεδρεύει μιας Ευρώπης σε κρίση

La Tribune: Η Κύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κύπρος ανέλαβε από χθες και για έξι μήνες την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης. Αναλαμβάνει έτσι το δύσκολο έργο να εμποδίσει την Ευρώπη να κατρακυλήσει στο οικονομικό χάος ενώ το ίδιο το νησί υπέβαλε αίτημα οικονομικής βοήθειας στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ για τις τράπεζές του!

Ετσι παρουσιάζει η οικονομική εφημερίδα La Tribune την ανάληψη της ευρωπαικής προεδρίας από την Κύπρο, όχι με τα καλύτερα λόγια, προφανώς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τρόικα αναμένεται αυτή την εβδομάδα «στο νησί της Μεσογείου» για να αξιολογήσει το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά.

Η τρόικα πρόκειται να καταγράψει τις ανάγκες για βοήθεια της Κύπρου, χώρας-μέλους της ευρωζώνης από το 2008, και να επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα, αναφέρει.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη διότι η Κύπρος πρέπει να διοργανώσει τις συζητήσεις για τον προυπολογισμό της Ευρωπαικής Ενωσης για τα επτά επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα θα κάνει συζητήσεις για την δική της οικονομική θύελλα» δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα η αναλύτρια Fiona Mullen.

«Είναι πολύ ενοχλητικό για μια χώρα να αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης και την ίδια ώρα να ζητάει χρήματα από τους εταίρους» προσθέτει.

Η ίδια αναλύτρια αναφέρει στην εφημερίδα ότι οι όροι για να λάβει η Κύπρος βοήθεια θα είναι δρακόντιοι γιατί η κυβέρνηση «έσερνε τα πόδια και δεν έπαιρνε αποφάσεις για να εξυγιάνει την οικονομία της».

«Η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξήσει τον φόρο επί των επιχειρήσεων που βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο 10%, γεγονός που προσελκύει ξένες επιχειρήσεις στο νησί. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα επιβάλλουν ωστόσο μείωση στις δημόσιες δαπάνες, αναθεώρηση του καθεστώτος των μισθών και καλύτερο έλεγχο στις τράπεζες».

«Την ίδια ώρα ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναζητά δάνειο από την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου να απαλύνει τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα. Το 2012 η Λευκωσία εξασφάλισε ήδη ένα δάνειο από τη Ρωσία ύψους 2,5 δις ευρώ».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κύπρος, η 3η μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, θα χρειαστεί περίπου 10 δις ευρώ βοήθεια αφού απαιτούνται 2,3 δις ευρώ μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της που είναι η Marfin Bank και η Τράπεζα Κύπρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ