Ζιν: Αποχώρηση, εξυγίανση και επανένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - iefimerida.gr

Ζιν: Αποχώρηση, εξυγίανση και επανένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Ζιν: Αποχώρηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα πρέπει να βγουν για ένα διάστημα από την Ευρωζώνη, να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και έπειτα να ξαναμπούν στην Ευρωζώνη, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (CESIfo), Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο κ. Ζιν στη Handelsblatt σημείωσε πως η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όχι με όλες τις χώρες που είναι σήμερα μέλη της.

Χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, αλλά ίσως και η Ισπανία, οι οποίες έχουν εξαιρετικά υψηλή ανεργία, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εξυγιανθούν, καθώς αν μείνουν στην νομισματική ένωση, δεν θα τα καταφέρουν.

Απ΄ αυτήν την άποψη θα πρέπει να περάσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μια φάση αποκατάστασης, στην οποία οι μισθοί και τιμές θα γίνουν ξανά ανταγωνιστικές. «Βγαίνετε από την Ευρωζώνη, ανακτάτε την ανταγωνιστικότητα και μπαίνετε ξανά στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου. Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτό θα έπρεπε να είναι το σύνθημα της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στην αμοιβαιοποίηση του χρέους τόνισε πως «αν κάθε χώρα δεν είναι πραγματικά υπεύθυνη απέναντι στις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα και το ευρω-ομόλογο θα βρεθεί σε κίνδυνο». «Μ΄ αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούμε σε δεινή θέση και τότε η κατάρρευση της Ευρώπης θα είναι σίγουρη», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας, παράλληλα, πως οι ζημιές από την κοινοτικοποίηση του χρεών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μέσω της έκδοσης ενός ευρωομόλογου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ