Le Monde : Η πρόταση Ολάντ για ευρωομόλογα είναι για γέλια - iefimerida.gr

Le Monde : Η πρόταση Ολάντ για ευρωομόλογα είναι για γέλια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Καταλαβαίνει ο Φρανσουά Ολάντ τι ζητάει από τη Μέρκελ ;» διερωτάται η εφημερίδα le Monde. Oχι δεν καταλαβαίνει, δίνει την απάντηση η εφημερίδα, η οποία τα λέει έξω από τα δόντια στον Ολάντ γιατί ζητάει από τη Γερμανία το ακατόρθωτο : να μπει η Γαλλία κάτω από την προστασία της γερμανικής οικονομίας με τη μέθοδο της, «αμοιβαιοποίησης του χρέους».

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους σημαίνει ότι η Γερμανία θα ήταν ο εγγυητής όλων των χρεών στην Ευρώπη. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης στη γερμανική οικονομία θα ήταν τρομακτικές. Καμιά άλλη χώρα δεν θέλει να θυσιαστεί, φυσικά, αλλά όλοι πιστεύουν ότι η Γερμανία οφείλει να πει το ναι και να βάλει τα χρήματα. Λίγο φιλότιμο δεν θα έβλαπτε ! Αλλά στην Ευρώπη ζούμε στιγμές «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» γράφει στο άρθρο-καταπέλτη η γαλλική εφημερίδα.

Ο πρόεδρος Ολάντ, λέει η Le Monde, θέλει και το ψωμί και το παντεσπάνι. Η πρόταση που κάνει στην καγκελάριο Μέρκελ για αμοιβαιοποίηση του χρέους μπορεί να τον συμφέρει αλλά δεν βγαίνει.

«Η Γαλλία αποφάσισε να κάνει αυτό το ζήτημα μελόδραμα και μάλιστα δημόσιο. Ετσι, κάθε διφορούμενη δήλωση ενός ευρωπαίου ηγέτη έχει σαν συνέπεια τη μείωση των γερμανικών επιτοκίων και την αύξηση των γαλλικών επιτοκίων. Η Γαλλία χάνει σε αυτή την επίδειξη συναισθήματος από τον Πρόεδρο Ολάντ. Είναι τρομερό να παρατηρεί κανείς πόσο μοιάζει σε αυτό το σημείο η μέθοδος Ολάντ με τη μέθοδο Σαρκοζί. Μήπως πρόκειται για εθνικό χαρακτηριστικό ; Οι Γάλλοι νιώθουν ακατανίκητη ανάγκη να προκαλούν δημόσια την Αγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τους επιστρέφει τη μπάλα» γράφει η εφημερίδα, η οποία ασκεί ταυτόχρονα σκληρή κριτική και στον Μάριο Μόντι :

«Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μπήκε επιτέλους και η επιδείνωση του ιταλικού χρέους που εγγίζει τα 2.000 δις ευρώ ! Ο Μάριο Μόντι που δεν έκανε τίποτα για να μειώσει το χρέος εδώ κι ένα χρόνο θα πάει τώρα να κλάψει στους ευρωπαίους ομολόγους του. Μπροστά σε ένα τέτοιο ποσό η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί παρά μόνο εν μέρει. Μόνη της η Ιταλία πρέπει τώρα να ανεβάσει τα μανίκια» γράφει.

Η εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί τη Γαλλία είναι να ευρεθεί λύση στο ιταλικό χρέος. «Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα η πρόταση Ολάντ για ευρωομόλογα είναι για γέλια» αναφέρει.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ