Αδεια τα ταμεία αλλά από αναβολή σε αναβολή τα εκκαθαριστικά για το φόρο ακινήτων - iefimerida.gr

Αδεια τα ταμεία αλλά από αναβολή σε αναβολή τα εκκαθαριστικά για το φόρο ακινήτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από... φθινόπωρο αναμένονται τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011, καθώς η καθυστέρηση στην αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ, πήγε όλη τη διαδικασία πίσω. Κι αν τα ταμεία ήταν γεμάτα, δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία η καθυστέρηση, αλλά τώρα που το υπουργείο «καίγεται», ακόμα και μια ημέρα καθυστέρησης βαραίνει, πόσο μάλλον όταν τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Περιγράφοντας τη κατάσταση, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα εκ των έσω, σημειώνουν ότι το (φετινό) κακό ξεκίνησε μετά από την απόφαση να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ, που ήταν έτοιμα από την αρχή του έτους.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η αποστολή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όταν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών έδωσε τη σχετική εντολή, με συνέπεια η απαιτούμενη περίοδος διόρθωσης των όποιων λαθών, να μετατίθεται περίπου στα μέσα του Ιουνίου, άρα και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ να πηγαίνει για αργότερα, αφού θα ήταν δώρον άδωρο να σταλούν λανθασμένα εκκαθαριστικά.

Τελικά κατόπιν... ωρίμου σκέψεως, αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διόρθωση των λαθών, με συνέπεια και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ να έρθουν τελικά μαζί με τα πρωτοβρόχια αλλά και να επίκειται και νέα παράταση στη προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του φετινού Ε9, η «πύλη» του οποίου δεν έχει ανοίξει καν.

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το ΚΕΠΥΟ προχωρά σε διαχωρισμό των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους έγγαμους φορολογούμενους, έτσι ώστε η εκκαθάριση του ΦΑΠ να γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και να αποσταλούν δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο σύζυγο. Το ΦΑΠ του 2010 θα το πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ενώ ΦΑΠ του 2011 θα επιβληθεί σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ