Φινλανδική «ρουκέτα» στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής - iefimerida.gr

Φινλανδική «ρουκέτα» στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν ότι έχουμε ήδη εξασφαλισμένη μια παράταση δύο ή περισσότερων ετών, για τη μείωση του Ελλείμματος, καθώς πριν καν ανοίξει επισήμως το στόμα της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα!

Αν και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τις δηλώσεις των Γάλλων ή πολύ περισσότερο των Αυστριακών, που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, θα ήταν ολέθριο σφάλμα να υποτιμήσει τις... άγριες διαθέσεις των Φινλανδών, πόσο μάλλον όταν βγήκαν δικαιωμένοι και από το θέμα των εγγυήσεων που ζήτησαν για να ανάψουν πράσινο φως στο δεύτερο «πακέτο» στήριξης.

Τι θα γίνει εάν επιμείνουν οι Φινλανδοί σε αυτή την αρνητική θέση; Πολύ απλά η Ελλάδα θα μείνει με την... όρεξη, καθώς για να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής, απαιτείται ομόφωνη απόφαση, καθώς θα απαιτηθεί και περαιτέρω χρηματοδότηση.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς με την επιστροφή της Τρόικα στον... τόπο του εγκλήματος, θα αρχίσουν τα πραγματικά όργανα. Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα τελευταία δύο χρόνια, όπου παρά τις αλλαγές υπουργών και υφυπουργών παρέμεναν στη θέση τους υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα και λειτουργούσαν ως «γέφυρα», πλέον ο νέος υπουργός με το επιτελείο του θα βαδίσουν μόνοι τους τον ανηφορικό δρόμο.

Και για μην έχει κανείς τη ψευδαίσθηση ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η Τρόικα θα... τρέξει να συναντηθεί με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, για να τελειώσει γρήγορα την αξιολόγηση και να μας δώσουν το ταχύτερο δυνατόν τη δόση των 5 δισ ευρώ, υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι πρώτα θα έλθουν οι επικεφαλής της Τρόικα για διερευνητικές επαφές, μετά θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους στη Κομισιόν, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και μετά θα επιστρέψουν- καλώς εχόντων των πραγμάτων- για την αξιολόγηση.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει το θρίλερ των επόμενων εβδομάδων και ισχυρός μοχλός πίεσης για τη προώθηση κι άλλων μέτρων από τη νέα κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα του επόμενου μήνα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ