Η ελληνική οικονομία ήταν για άλλη μία φορά στο τραπέζι της συζήτησης του Eurogroup, στην οποία παρευρέθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς.
«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην προεδρία του Συμβουλίου.
Στην συνέχεια ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η επιλογή αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει ανάπτυξη».
Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, μίλησε για θέματα που απασχολούν κυρίως την Ευρωζώνη. «Η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες», δήλωσε.
«H νομική κατάσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του EFSF - ο ESM δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, αποτυπώνεται στη συνθήκη» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στη δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, είναι λυμένο και όλη αυτή η φημολογία με ξαφνιάζει καθώς όλα περιλαμβάνονται στις συνθήκες: Μετά την αίτηση ενός κράτους μέλους και τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επίσης κ. Φρίντεν έκανε λόγο για φιλικό προς την Ελλάδα κλίμα το οποίο έχει καλλιεργήσει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην χώρα μας για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος «δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο πρόβλημα».
Τηρώντας για άλλη μία φορά «ψυχρή» στάση, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε ότι «πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας» προσθέτοντας ότι «αν έχασε πολύ χρόνο τότε θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά».