Le Figaro: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών - iefimerida.gr

Le Figaro: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών

Le Figaro: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τα περιθώρια ελιγμών της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα είναι ελάχιστα. Μια πρωτοφανής πίεση θα πέφτει καθημερινά πάνω στους υπουργούς. Η πίεση αυτή θα προέρχεται από τους ευρωπαίους και διεθνούς εταίρους της χώρας που περιμένουν μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατόν». Αυτή την άποψη για τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά καταγράφει σήμερα η έγκυρη εφημερίδα Le Figaro η οποία υποδέχεται τις εξελίξεις στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, με τον τυπικό τίτλο «Ο νέος πρωθυπουργός σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο αθηναϊκός καύσωνας δεν εμπόδισε δεκάδες Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους να περιμένουν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη τις εξελίξεις από τη διερευνητική εντολή που δόθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για να σχηματίσει κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα η οποία έστειλε στην ελληνική πρωτεύουσα τη δική τους ανταποκρίτρια.

Ενώ κυκλοφορούν ονόματα πιθανών υπουργών, γράφει η εφημερίδα, μόνο ένα πρόσωπο θεωρείται βέβαιο για υπουργικό θώκο. Είναι αυτό του Βασίλη Ράπανου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας που προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η Le Figaro αναφέρει ότι πιθανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο «γαλλοτραφής» Πάνος Παναγιωτόπουλος ίσως και ο Σταύρος Δήμας ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αφόρητες πιέσεις που θα ασκηθούν στη νέα κυβέρνηση εξηγεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο σχήμα και δεν συμμετέχει με κορυφαία στελέχη.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, πέραν της σταθερότητας και της προοπτικής που ευαγγελίζεται, σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, σεβόμενος τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Σχεδιάζει, έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, να υιοθετήσει νέο φορολογικό πρόγραμμα και να ανασυντάξει τον δημόσιο τομέα.

«Αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει σύντομη διάρκεια γιατί θεωρείται εύθραστη. Ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας δεν μπορούσε να επιτρέψει καμία άλλη λύση στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Αυτή η τριμερής συμμαχία κομμάτων θα επιβιώσει στην κρίση ; Η απάντηση δεν θα αργήσει αφού οι επόμενοι σταθμοί είναι πολύ κρίσιμοι» καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ