Γαλλοβρετανικός «πόλεμος» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων - iefimerida.gr

Γαλλοβρετανικός «πόλεμος» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Γαλλοβρετανικός «πόλεμος» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στις δύο ακτές της Μάγχης με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι έτοιμος να στρώσει το «κόκκινο χαλί» για όσες επιχειρήσεις θέλουν να μεταγκατασταθούν από τη Γαλλία στη Βρετανία για να αποφύγουν τους αυξημένους φόρους.

Άμεση και φλεγματική ήταν η απάντηση του Γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν ο οποίος δήλωσε πως «δεν ξέρω πώς θα στρώσουν κόκκινο χαλί κατά μήκος της Μάγχης, κινδυνεύει να βραχεί».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αυξήσει τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα.

«Όταν η Γαλλία εφαρμόσει ποσοστό φορολόγησης ύψους 75% για την ανώτατη βαθμίδα φόρου εισοδήματος θα στρώσουμε κόκκινο χαλί και θα υποδεχθούμε περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν λιγότερους φόρους στη Βρετανία», σημείωσε ο Κάμερον.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η Βρετανία έχει μειώσει τη φορολογία για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο Ολάντ είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αυξήσει στο 75% το ποσοστό του φόρου για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση. Πάντως η ομάδα του έχει διευκρινίσει ότι για τους φορολογούμενους αυτούς ενδέχεται να επιβληθεί πλαφόν σε άλλους άμεσους φόρους.

Από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε βέβαιος για τον πατριωτισμό των Γάλλων εργοδοτών.

«Αυτό που θα ήθελα να πω απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό είναι ότι υπάρχουν Γάλλοι εργοδότες που είναι πατριώτες, υπάρχουν στη φαρέτρα μας μέτρα που θα λάβουμε υπέρ των επιχειρήσεων, μέτρα που ευνοούν τις επενδύσεις και θα υποκινήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στη Γαλλία», δήλωσε ο Καζνέβ στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Εξάλλου το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από τον Αύγουστο στις συναλλαγές των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos στο σημερινό της φύλλο.

Αυτός ο φόρος, που είναι εμπνευσμένος από τον φόρο Τόμπιν, αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει το 0,1% του ποσού της συναλλαγής. Σύμφωνα με την Les Echos ο νέος φόρος τελικά ενδέχεται να αυξηθεί, αλλά δεν θα ξεπερνά το 3% του ποσού της συναλλαγής, όπως το έχουν ζητήσει πολλοί επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ