Κλείδωσαν κυβερνηση και πρωθυπουργός - Παζάρι για τα υπουργεία - iefimerida.gr

Κλείδωσαν κυβερνηση και πρωθυπουργός - Παζάρι για τα υπουργεία

Κλείδωσαν κυβερνηση και πρωθυπουργός - Παζάρι για τα υπουργεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν σε όλα τα έχουν βρει οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και η ανακοίνωση της συγκυβέρνησης θεωρείται πλέον θέμα ωρών. Είναι πολύ πιθανόν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να έχουν και μια συνάντηση μεταξύ τους αργότερα σήμερα, ενώ η συμφωνία θα επισημοποιηθεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια όπου θα ζητηθεί να προσέλθει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στα βασικά χαρακτηριστικά των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, αν και η πλήρης σύνθεση της κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μετά από λεπτομερείς συζητήσεις και διεργασίες.

Πρωθυπουργός θα είναι ασυζητητί ο Αντώνης Σαμαράς, όπως λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα. Στο θέμα των προσώπων φαίνεται ότι ο κ. Κουβέλης θα επιλέξει πρόσωπα από τον χώρο του αλλά χωρίς έντονο κομματικό στίγμα, όπως για παράδειγμα ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης ή ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης. Δεν φαίνεται πάντως ότι θα δεχθεί να βάλει βουλευτές του κόμματος όπως π.χ. τον καθηγητή Γιάννη Πανούση.

«Είμαστε την τελική ευθεία» λένε στη ΔΗΜ.ΑΡ. ενώ τελούν εν αναμονή των εξελίξεων και περιμένουν το κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για τη συνάντηση των τριών αρχηγών. Ο κ. Κουβέλης έχει συγκαλέσει για τις 7 το απόγευμα την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβληματίζεται για το αν θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση νέους βουλευτές ή απλώς τεχνοκράτες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος ωστόσο αντιμετωπίζει τις εσωτερικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες αλληλοσυγκρούνται για το εάν πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην νέα κυβέρνηση.

Η «σκληρή» γραμμή τηρείται από τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει ασυζητητί να έχει στην νέα κυβέρνηση κορυφαία στελέχη του.

Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αυτός που ακολουθεί και την γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκρίνοντας την υποστήριξη στην κυβέρνηση χωρίς όμως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οπως πάντως έχει δεσμευτεί προεκλογικά αναμένεται να προτιμήσει πρόσωπα που δεν έχουν συνδεθεί με μακρόχρονη άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Αρχικά ακούγονταν τα ονόματα των Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππου Σαχινίδη, ενώ νεότερες πληροφορίες αναμφέρουν ότι μάλλον τελικά προκρίνονται πρόσωπα όπως ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μίλησε για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα κινείται παράλληλα με την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι σε αυτό το «σχήμα» θα ήθελε να συμπεριληφθεί και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο ίδιος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης.

«Θα χρειαστεί να πάει ο Σαμαράς στο ΕΛΚ, ο Βενιζέλος στο ΕΣΚ, ο Κουβέλης στον Μελανσόν, ο Τσίπρας στον Μπαρόζο» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Ιπποκράτους.

Από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι μια τέτοια συμβολή μπορεί να υπάρξει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ad hoc και όχι εκ προοιμίου συμπεφωνημένη ή θεσμικά προαναγγελθείσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ