O νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατηγορείται για λογοκλοπή - iefimerida.gr

O νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατηγορείται για λογοκλοπή

O πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατηγορείται για λογοκλοπή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό Nature κατηγορεί για λογοκλοπή, τον νέο πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο τμήμα της διδακτορικής του διατριβής, βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τις κατάλληλες αναφορές.

Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό, σχεδόν η μισή διατριβή των 432 σελίδων του Πόντα που αφορά τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δημοσιεύτηκε το 2003 στη ρουμανική γλώσσα, είναι ένα κείμενο το οποίο έχει αντιγραφεί, ενω δεν αναφέρεται πουθενά η πηγή.

Το Νature αναφέρει επίσης οτι αυτή η διατριβή αποτελεί τη βάση ενός άλλου βιβλίου που εκδόθηκε το 2010 για την υπευθυνότητα στο ανθρωπιστικό δίκαιο με συσυγγραφέα μία πρώην υποψήφια διδάκτωρ υπό την επίβλεψη του Πόντα.

Τα κέιμενα αυτά δείχνουν να είναι όμοια ή σχεδόν όμοια στο θέμα των μονογραφιών που είχαν γράψει οι ρουμάνοι εμπειρογνώμονες στο Δίκαιο Ντουμίτρου Ντιακόνου και Βασίλε Κρετού. Οι εκδόσεις επαναλαμβάνουν επίσης τη μετάφραση μιας έκδοσης στα αγγλικά ενός ακόμη εμπειρογνώμονα, του Ιον Ντιακόνου, αναφέρει το περιοδικό.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης, ορκίστηκε στις 7 Μαΐου. Στις 15 Μαΐου ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ιοάν Μανγκ ο οποίος είχε κατηγορήθεί για λογοκλοπή επιστημονικών άρθρων, ενω στο παρελθόν, είχε αναγκαστεί να απορρίψει την πρώτη του υποψήφια για το υπουργείο Παιδείας, η οποία επίσης κατηγορείτο για λογοκλοπή.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Nature, ο Πόντα τους απέρριψε και κατηγόρησε γι' αυτούς τον πολιτικό του αντίπαλο, πρόεδρο Μπασέσκου, λέγοντας ότι προσπαθεί να του υποσκάψει τη θέση.

Απο την άλλη το Nature επιμένει ότι αν οι κατηγορίες αποδειχθούν θα πρέπει να ασκηθούν δημόσιες πιέσεις για την παραίτηση του Πόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ