Μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερή πολυκατοικία - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερή πολυκατοικία

Αγώνας δρόμου ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας άτυπος αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα θα εκφράσει την πλειοψηφική Κεντροαριστερά των επόμενων εκλογών. Το «νέο» αυτό χώρο θα πολιορκήσουν και τα τρία κόμματα γνωρίζοντας ότι όποιος τον κατακτήσει νωρίτερα και πειστικότερα θα είναι ο νικητής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, αν η κυβέρνηση που φαίνεται ότι θα συγκροτηθεί δεν πετύχει στους στόχους της.

Ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στο κόμμα του το ηγετικό προβάδισμα του χώρου κατακτώντας περίπου 27% των ψήφων και ανοίγοντας τη βεντάλια της Κεντροαριστεράς από τις παρυφές του ΠΑΣΟΚ ως τις ακροαριστερές συνιστώσες.

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά να μπουν με ταχύτητα στον ανταγωνισμό αφού και οι δυο μαζί εξασφαλίζουν μόνο το 20% των ψήφων της Κεντροαριστεράς, ενώ φοβούνται ότι η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να επιφέρει πολιτική φθορά και κόστος και να «χαρίσει» τον χώρο ανεπιστρεπτί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο να συμμαζέψει τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να ενσωματώσει επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να γεφυρώσει το χάσμα γενεών αφού με άνεση συγκατοικούν στο κόμμα ο υπέργηρος Μανώλης Γλέζος και 30άρηδες πολιτικοί.

Οι κινήσεις αυτές έγιναν με ελάχιστο πολιτικό κόστος (οι κατηγορίες για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» δεν τον επηρέασαν) και λειτούργησαν προσθετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα παρότι οι διεργασίες έγιναν σε χρόνο πολιτικών αναταράξεων λόγω της προεκλογικής περιόδου. Απέκτησε, έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά μιας πολυφωνικής, πολυτασικής και πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς που δύσκολα βρίσκει ανταγωνιστές στο χώρο της.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει νέες διαδικασίες μετατροπής του κόμματος σε πλειοψηφικό ρεύμα και να προσεγγίσει τους 1.600.000 ψηφοφόρους της 17ης Ιουνίου με τις αξιώσεις του μοναδικού Κεντροαριστερού ηγέτη που γυρίζει οριστικά τη σελίδα στον χώρο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει προγραμματικό ή και ιδρυτικό Συνέδριο προκειμένου να γνωριστεί καλύτερα με τη «βάση» του που πολλαπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα και να καταγράψει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Τσίπρα είναι ακόμη και η αλλαγή ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο χώρος της Κεντροαριστεράς να καλυφθεί ηγετικά και αποκλειστικά από τις δικές του δυνάμεις.

Ο Τσίπρας σπέρνει φόβο

Παράλληλα στα δυο κόμματα του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. έχει σημάνει συναγερμός από τον φόβο ότι ο χώρος καλύπτεται γοργά και δυναμικά από τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε πρώτος το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε ολική μεταμόρφωση αν δεν θέλει να αφανιστεί στις μυλόπετρες της διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα της κάλπης (12,3%) το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν συντριβή του έδωσε μια προσωρινή ανάσα για να επιχειρήσει μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αμφισβητηθεί ο ίδιος αμέσως από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ήδη τις αλλαγές τις οποίες θα εξαγγείλει ίσως και αύριο. Θα αλλάξει την ονομασία του κόμματος, θα ξεκαθαρίσει τα οικονομικά του, θα αναδείξει νέα ηγετική ομάδα και θα ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου που θα γίνει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκινήσει ένα δημόσιο φλερτ προς τους όμορους χώρους της Κεντροαριστεράς και έχει προαναγγείλει άνοιγμα προς την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Το κρίσιμο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν το κόμμα του κ. Κουβέλη θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας ισχυρής Κεντροαριστεράς-ανάχωμα στον Αλέξη Τσίπρα. Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται προς το παρόν κουμπωμένη στο φλερτ της Ιπποκράτους αφού στελέχη της θεωρούν, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι «το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουμε είναι ένα φθαρμένο κόμμα και δεν έχει πλέον χαρακτηριστικά Αριστερής παράταξης μετά από τόσα χρόνια κυβερνητισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ