Ποια είναι η κατάσταση με τις ζημιές των ΔΕΚΟ; - iefimerida.gr

Ποια είναι η κατάσταση με τις ζημιές των ΔΕΚΟ;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μισογεμάτο ή μισοάδειο είναι τελικά το ποτήρι των ΔΕΚΟ; Η πρώτη ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνει ότι παρουσιάζεται μείωση των ζημιών (προ επιχορηγήσεων) κατά 43% στο Α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το Α' τρίμηνο του 2010 ήτοι μείωση κατά 277,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων μείωση κατά 295,7 εκατ. ευρώ ήτοι κατά 30% σε σχέση με πέρσι, άρα το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένο και να μην ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τη Τρόικα επ' αυτού το ζητήματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος θέτει, ωστόσο, τη βάση προβληματισμού των ελεγκτών της Τρόικας. Τι λένε τα επιμέρους στοιχεία; Ότι από τη μείωση των 295,7 εκατ. ευρώ στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, τα 118,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού και άλλα 40,7 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και έξοδα τρίτων, δηλαδή περίπου το 50% της εξοικονόμησης προήλθε από τις οριζόντιες μειώσεις μισθών! Τι άλλο λένε τα στοιχεία; Ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των ΔΕΚΟ εμφανίζουν μείωση 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μείωση που οφείλεται βέβαια στις αστικές συγκοινωνίες- με εξαίρεση το ΤΡΑΜ- και στον ΟΣΕ. Ειδικότερα:

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: - 32%

ΕΘΕΛ: - 9%

ΗΛΠΑΠ: - 2%

ΟΑΣΑ: - 31%

ΗΣΑΠ: - 16%

ΑΜΕΛ: - 4%

Σύνολο ΟΑΣΑ: - 9%

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία; Πολύ απλά ότι ο κεντρικός ή τουλάχιστον ένας από τους κεντρικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου για εξυγίανση των ΔΕΚΟ μέσω του συμμαζέματος της σπατάλης και της ενίσχυσης των εσόδων από τις πωλήσεις δηλαδή από το προϊόν τους ήτοι εν προκειμένω από τις υπηρεσίες μεταφορών, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα που θα θέσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας στις επαφές τους με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, αφού δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 2,5 δισ ευρώ στη 5ετία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΣΑΠ ΔΕΚΟ τρόικα ΟΑΣΑ ΗΛΠΑΠ ΑΜΕΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ