Νέα οδηγία Ζανιά σε επικεφαλής των εφοριών για να εισπράξουν άμεσα - iefimerida.gr

Νέα οδηγία Ζανιά σε επικεφαλής των εφοριών για να εισπράξουν άμεσα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έως τα μέσα Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, αλλά μόνο εφόσον δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός των εισροών, εάν δηλαδή καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράττει όσα έχει υπολογίσει να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία. Αυτό επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, καθιστώντας σαφές ότι ο συναγερμός για τα έσοδα δεν είναι... άσκηση ετοιμότητας.

Οι έως τώρα επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών και οι δυνατότητες αναστροφής της αρνητικής τάσης, ήταν το αντικείμενο της νέας σύσκεψης του Γιώργου Ζανιά με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων και αυτό που προέκυψε ευθύς εξαρχής ήταν ότι το πρόβλημα δεν είναι η απόδοση των μεγάλων Δ.Ο.Υ.- όπου καταγράφηκε αύξηση των εισπράξεων κατά 14%- αλλά οι Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας, οι οποίες «υποφέρουν» άλλωστε από έλλειψη προσωπικού.

Με δεδομένο, δε, ότι τα περιθώρια είναι μάλλον περιορισμένα, ο υπουργός Οικονομικών- που ανανέωσε το ραντεβού με τους εφόρους στις 5 Ιουλίου για... λογαριασμό του επόμενου υπουργού- έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για το επόμενο διάστημα. Κεντρικός στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 1 δισ ευρώ το μήνα, κάτι που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον αναμενόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, δόθηκε εκ νέου εντολή για άσκηση πίεσης στους οφειλέτες του Δημοσίου, με συνέχιση των κατασχέσεων ως μοχλός πίεσης για υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε μεγάλες εφορίες έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των κατασχέσεων το τελευταίο 20ήμερο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Μνημονίου για είσπραξη 1 δισ ευρώ έως το τέλος του μήνα, μόνο από τα ληξιπρόθεσμα, χαρακτηρίζεται ανέφικτος, αφού έως τώρα έχουν εισπραχθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Πίεση θα εξασκηθεί και για αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, αν και είναι κοινή η διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης και αδυνατούν να τον αποδώσουν. Είναι πολλές, μάλιστα, οι περιπτώσεις που ενώ οι υπόχρεοι υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση ΦΠΑ, δεν πληρώνουν στη τράπεζα είτε μέρος είτε το σύνολο του οφειλόμενου ΦΠΑ, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν υπάρχει και δυνατότητα άμεσου εντοπισμού τους μέσω ειδικών διασταυρώσεων.

Από τη σύσκεψη προέκυψε και μια ακόμα είδηση, που μπορεί να ακούγεται ως ασήμαντη λεπτομέρεια, αλλά έμπειροι έφοροι τονίζουν ότι μπορεί να ανατραπεί ο συνολικός σχεδιασμός των εισπράξεων. Στις 30 Ιουνίου λήγει, λοιπόν, η σύμβαση με την εταιρία που παρέχει τη τεχνική βοήθεια για το ELENXIS κι αν η επόμενη κυβέρνηση δεν φροντίσει για την υπογραφή νέας σύμβασης, δεν θα μπορεί να λειτουργεί το σύστημα που δίνει επί της ουσίας άμεσα ελεγκτικούς στόχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ