Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά δεν είμαστε και τόσο σίγουροι - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά δεν είμαστε και τόσο σίγουροι

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα κλιμάκωση των εξελίξεων στην Ελλάδα προβλέπει στην έκθεσή της η Goldman Sachs, όπου αναλύει τα τρία πιθανότερα σενάρια της επομένης των εκλογών.

Καθώς ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αυξάνεται, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, η Τρόικα θα μπορούσε, να διακόψει τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος.

Αυτό είναι το πρώτο και πιο πιθανό σενάριο και θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν προκύψει σαφές εκλογικό αποτέλεσμα, εάν οι πολιτικές παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Οι επιπτώσεις του πρώτου αυτού σεναρίου θα είναι διαχειρίσιμες για την ελληνική οικονομία και δεν θα προκαλέσουν την έξοδο της χώρας την Ευρωζώνη.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να οδηγείται σε μια «αργή έξοδο». Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, θα πάρει μέτρα που δεν συνάδουν με την παραμονή της στο ευρώ.

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ευνοϊκό για την Ευρώπη, καθότι θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί προκειμένου να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της εξόδου σε συστημικό επίπεδο.

Το τρίτο - και λιγότερο πιθανό- σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ταχεία έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνταν τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ως συνέπεια της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση που ενδεχομένως αναδείξουν οι προσεχείς εκλογές να επιδιώξει το ακραίο σενάριο της άμεσης εξόδου της από τη νομισματική ένωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ