O Nότος της Ευρώπης στον γύψο του ΔΝΤ - iefimerida.gr

O Nότος της Ευρώπης στον γύψο του ΔΝΤ

O Nότος της Ευρώπης στον γύψο του ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η Ιταλία και η Κύπρος προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης (μετά την Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα) τότε ολόκληρη η νοτιοανατολική Μεσόγειος θα έχει αποκτήσει πρόσβαση στο ΔΝΤ και στη διεθνή βοήθεια. Η προοπτική αυτή θα βαθύνει το χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωπαϊκή ένωση και είναι πλέον πιθανόν να επαληθευτεί η «προφητεία»της Αγκελα Μέρκελ για ευρώ δυο ταχυτήτων.

Ανησυχίες προκαλεί αυτή την ώρα η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας και της Κύπρου. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, αρνήθηκε χθες το βράδυ να κάνει «εικασίες» όσον αφορά την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης της Ευρωζώνης, μετά την Ισπανία.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιταλία, ο κ. Ρεν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία και αυτά εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

«Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά η χώρα πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία», πρόσθεσε, έπειτα από ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Την ίδια ώρα η ΕΕ δηλώνει ότι είναι έτοιμα τα εργαλεία εάν η Κύπρος χρειαστεί βοήθεια πριν τις εκλογές. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαική Ενωση δεν έχει λάβει αίτημα ενίσχυσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης από την Κύπρο.

«Ξέρουμε ότι ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, τον παρακολουθούμε» δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ερωτηθείς για το να υπάρχει πρόθεση από την Ευρωζώνη να δράσει πριν από τις ελληνικές εκλογές ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο ωστόσο εάν υπάρξει ανάγκη να γίνει κάτι τα εργαλεία είναι έτοιμα προς χρήση.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε εγρήγορση όσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες και έτσι τα πάντα είναι έτοιμα. Είναι σχεδόν έκπληξη που η κραυγή για βοήθεια δεν έχει γίνει».

Στη συνέχεια ο αξιωματούχος σημείωσε πως θα ήταν λογικό η κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλει το αίτημα πριν τις ελληνικές εκλογές καθώς «μετά μπορεί να έχουμε τα χέρια μας δεμένα».

Ταυτόχρονα, η αναγκαστική παρέμβαση της Ευρωζώνης στην Ισπανία, επειδή σαν μέγεθος είναι πολύ μεγάλης κλίμακας (θα ξεπεράσει στην τελική της φάση τα 100 δισ. ευρώ) έχει αλλάξει το κλίμα στην περιοχή του ευρώ κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του G-8.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών υποστηρίζει ότι η κρίση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει προηγούμενο στην νεώτερη ιστορία της χώρας και σημειώνει ότι μετά το δάνειο το πρόβλημα των τραπεζών μετατοπίζεται από την φούσκα των ακινήτων στις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στης χώρας και τις συνέπειες της ύφεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ