Στα 100 δισ. η βοήθεια στην Ισπανία χωρίς Μνημόνιο λιτότητας - iefimerida.gr

Στα 100 δισ. η βοήθεια στην Ισπανία χωρίς Μνημόνιο λιτότητας

Στα 100 δισ. η βοήθεια στην Ισπανία χωρίς Μνημόνιο λιτότητας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει η χρηματική βοήθεια που θα λάβει η Ισπανία προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας. Ωστόσο προς το παρόν δεν αναμένεται να της επιβληθούν πρόσθετοι όροι λιτότητας στα δημόσια οικονομικά της.

Έτσι λοιπόν η Ισπανία γίνεται και επίσημα η τέταρτη χώρα που θα λάβει κοινοτικούς πόρους, κάτι το οποίο όμως χαρακτηρίζεται οικονομική βοήθεια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η τραπεζική κρίση.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται αξιολόγηση των ισπανικών αναγκών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το ΔΝΤ ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η οικονομική στήριξη στην Ισπανία θα φτάσει έως τα 100 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργεί πλέον νέα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες, οπότε και θα μπει στο στόχαστρο η πολιτική της λιτότητας που θέλει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Η βοήθεια θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Ισπανία αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα για τη χορήγηση δανείου πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Ισπανία δέχθηκε εξωτερική βοήθεια για το τραπεζικό της σύστημα, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή «δεν έχει καμία σχέση με σχέδιο διάσωσης».

Αμέσως μετά την απόφαση να δοθεί από την Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν υποστήριξαν πως η χώρα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας.

«Χάρη στη βαθειά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν οι Μπαρόζο και Ρεν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι «χαιρετίζουν την ανακοίνωση από την Ισπανία της πρόθεσής της να ζητήσει την υποστήριξη της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και τη θετική απάντηση του Eurogroup».

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης όσον αφορά το κοινό τους νόμισμα και σημείωσε ότι το ποσό που προσφέρεται, έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι υπεραρκετό και παρέχει ένα περιθώριο ασφάλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ