Spiegel: Το Ισραήλ παίρνει γερμανικά υποβρύχια και τα εξοπλίζει με πυρηνικά - iefimerida.gr

Spiegel: Το Ισραήλ παίρνει γερμανικά υποβρύχια και τα εξοπλίζει με πυρηνικά

Spiegel: Το Ισραήλ παίρνει γερμανικά υποβρύχια και τα εξοπλίζει με πυρηνικές κεφ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Μέση Ανατολή κρούει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» το οποίο με δημοσίευμά του υποστηρίζει πως το Ισραήλ εξοπλίζει, με ευνοϊκούς όρους, τα υποβρύχια που αγοράζει από την Γερμανία, με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Όπως γράφεται στο δημοσίευμα το Βερολίνο δηλώνει πλήρη άγνοια για κάτι τέτοιο, ενώ από την άλλη το Ισραήλ συνεχίζει να τηρεί την πάγια θέση του στο ζήτημα των πυρηνικών δηλαδή να μην επιβεβαιώνει ούτε και να διαψεύδει.

Σύμφωνα με το Spiegel, υποβρύχια τα οποία ναυπηγούνται για λογαριασμό του Ισραήλ στο Κίελο από την γερμανική HDW, εξοπλίζονται από την ισραηλινή κυβέρνηση πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές και η εκτόξευση των οποίων «επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός μέχρι τώρα απόρρητου υδραυλικού συστήματος εκτόξευσης». Μέχρι στιγμής το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει πως τρία υποβρύχια έχει παραδοθεί στο Ισραήλ ενώ άλλα τρία προβλέπεται να έχουν ναυπηγηθεί μέχρι το 2017.

Το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγους για ορισμένες ρήτρες που βάζει το Βερολίνο απέναντι στο Ισραήλ. Όπως γράφεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, η Γερμανία, στο συμβόλαιο για το έκτο υποβρύχιο, φέρεται να έχει αναλάβει να καλύψει το 1/3 του συνολικού κόστους, δηλαδή 135 εκ. ευρώ. Το Spiegel αναφέρει επίσης πως η καγκελαρία έχει συνδέσει την παράδοση αυτή του υποβρυχίου με τις εκκλήσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική του πολιτική, αλλά και την ολοκλήρωση έργου βιολογικού καθαρισμού (επίσης με γερμανική συγχρηματοδότηση) στη Λωρίδα της Γάζας. «Μέχρι στιγμής, ο Νετανιάχου δεν έχει τηρήσει τίποτε από αυτά», αναφέρει το περιοδικό.

«Οι Γερμανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι πως έχουν διασφαλίσει για πολλά χρόνια την ύπαρξη του Ισραήλ» φέρεται να δηλώνει στο περιοδικό ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο πρώην υφυπουργός Λόταρ Ρουλ και ο πρώην επικεφαλής επιτελικού σχεδιασμού Χανς Ρούλε, φέρονται να δηλώνουν πως «θεωρούσαν πάντοτε δεδομένο πως τα υποβρύχια θα εξοπλίζονταν με πυρηνικά», την ώρα που επισήμως το Βερολίνο δηλώνει άγνοια. Ο δε πρώην υφυπουργός, υποστηρίζεται, έκανε σχετικές συζητήσεις με στρατιωτικούς στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ