Συναγερμός στα κόμματα με φόντο την έξοδο από το ευρώ - iefimerida.gr

Συναγερμός στα κόμματα με φόντο την έξοδο από το ευρώ

Συναγερμός στα κόμματα με φόντο την έξοδο από το ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, που αποκτά πλέον χαρακτήρα δημοψηφίσματος «ευρώ ή δραχμή», ενώ σοσιαλιστές και συντηρητικοί ηγέτες της Ευρώπης εντείνουν τα μηνύματα προς τη χώρα μας ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που υπέγραψε προκειμένου να δανειστεί.

Την ίδια ώρα τα ελληνικά κόμματα βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επικρατήσουν εκλογικά και θέτουν επιτακτικά πλέον το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Κατηγορηματικός σε αυτή την κατεύθυνση εμφανίστηκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έκανε λόγο για το «λόμπι της δραχμής που επενδύει ουσιαστικά στη λεηλασία της χώρας» δείχνοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ σε αντίθεση με την μονομερή καταγγελία που προτίθεται να υλοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας που θα οδηγήσει -όπως υποστήριξε- την Ελλάδα στη δραχμή.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο υπερασπίζεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρώντας ότι μόνο η αναθεώρηση και όχι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ ώστε «να μην πάνε χαμένοι οι κόποι του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν την ακύρωση του Μνημονίου.

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του. Θα το αντικαταστήσουμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Αυτή η φράση, που συμπυκνώνει κατά τον κ. Τσίπρα το δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», δεν απαντά όμως στο καθοριστικό ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» ούτε στο ερώτημα τι θα γίνει αν η μονομερής καταγγελία του μνημονίου σημάνει αυτόματα «παύση» της καταβολής των δόσεων της βοήθειας που ανέρχεται σε 14,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ