"Ή ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το Μνημόνιο2 ή εκλογές" - iefimerida.gr

"Ή ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το Μνημόνιο2 ή εκλογές"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει σήμερα η iefimerida: Κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν ενώπιον ενός στυγνού εκβιασμού από εκπροσώπους της τρόικα: Ή υπογράφετε νέο σκληρό Μνημόνιο, το οποίο θα στηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή θα πάτε σε εκλογές. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστεί μεταρρυθμιστική κόπωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου που έκανε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα την περασμένη εβδομάδα ήταν αποθαρρυντικά γι' αυτούς. Διαπίστωσαν ότι αν το 2010 είχαν γίνει κάποια βήματα προόδου, τους τελευταίους μήνες του 2011, η κυβερνητική μηχανή έχει «στομώσει». Τα αποτελέσματα είναι άκρως αποθαρρυντικά και οι προοπτικές εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Εφαρμογής, μάλλον ζοφερές. Η προοπτική εξόδου στις αγορές είναι πλέον πολύ μακριά και η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέο δάνειο ή επιμήκυνση αποπληρωμής μέρους του συνολικού χρέους προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις που λήγουν το 2012. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της μυστικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο. Λίγες ημέρες νωρίτερα ωστόσο είχε λάβει χώρα ένα περιστατικό που παρέμεινε άγνωστο. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου συνομίλησε σε έντονο ύφος με τους εκπροσώπους της τρόικα που είχαν έρθει για τον περιοδικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Εκφράζοντας με δραματικό τρόπο αυτό που είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι η συνταγή της τρόικα «δεν βγαίνει», ο υψηλόβαθμος αυτός παράγοντας εξερράγη: "Τι είναι αυτά που μας λέτε; Με αυτό τον τρόπο μας σπρώχνετε έξω από το ευρώ!". Οι τροϊκανοί "πάγωσαν" και απάντησαν ψυχρά: "Εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε, αλλά με μια προϋπόθεση: Θα υπογράψουμε ένα άλλο, νέο μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να το ψηφίσετε και να στηρίξετε όλοι". Το μήνυμα ήταν σαφές: Η τρόικα επιθυμεί μια λύση α-λα Πορτογαλία όπου υπήρξε συναίνεση των κομμάτων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αφού όμως είχαν προηγηθεί η παραίτηση του Πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και η διάλυση της Βουλής...
Το "Μνημόνιο 2" που θέλει η τρόικα να υπογράψουμε θα περιλαμβάνει τόσο αυστηρές προϋποθέσεις τήρησης και τόσο στενά περιθώρια κυβερνητικών ελιγμών που θα απαιτείται ευρύτατη συναίνεση από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Με αυτές τις αποκαλύψεις, ίσως τώρα να φωτίζονται επαρκώς δύο παράμετροι:
1. Η πρόσφατη αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα προχωρήσει με όσους θέλουν να αλλαξει η Ελλάδα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή κοινωνικής θέσης. Ο δρόμος για κυβέρνηση προσωπικοτήτων ανοίγει πλέον.
2. Το δημοσίευμα του Der Spiegel. Η αναφορά του ανώτατου αξιωματούχου του ελληνικού οικονομικού επιτελείου προς την τρόικα ότι «μας σπρώχνετε στην έξοδο από το ευρώ» ερμηνεύτηκε (και διαστρεβλώθηκε ηθελημένα προφανώς) ως στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς την προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη. Μεταφέρθηκε από τροϊκανούς στο περιοδικό και προέκυψε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Παρασκευή απόγευμα, αφού είχαν κλείσει οι αγορές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ