«Αντιμνημόνιο» Σαμαρά με 18 παροχές και μέτρα ανάπτυξης - iefimerida.gr

«Αντιμνημόνιο» Σαμαρά με 18 παροχές και μέτρα ανάπτυξης

Αντιμνημόνιο Σαμαρά με 18 παροχές και μέτρα ανάπτυξης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δικό του «αναπτυξιακό Μνημόνιο» παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για ένα σχέδιο γεμάτο παροχές, φοροελαφρύνσεις αλλά και μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστική είναι η εξαγγελία του ότι θα έχουν δημιουργηθεί 150.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα χτες για να προλάβει την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος του.... ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει 18 σημεία για την κοινωνική συνοχή, την στήριξη των ασθενέστερων και της επιχειρηματότητας και τελικά την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε ως ένα «συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την πορεία της χώρας», ωστόσο το σχέδιο αυτό το διαπερνά η «κλασική» προεκλογική λογική της μεταπολίτευσης: οι παροχές. Γι΄αυτό άλλωστε τα πρώτα 8 μέτρα είναι κατά σειρά: αποκατάσταση συντάξεων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, έκτακτο επίδομα ανεργίας για μη μισθωτούς, ρύθμιση ώστε οι φόροι να μην ξεπερνούν το 25% του μηνιαίου εισοδήματος μιας οικογένειας, αύξηση του αφορολόγητου, αντικατάσταση του χαρατσιού με άλλο «πιο δίκαιο» ΕΤΑΚ, και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στα θετικά του γαλάζιου σχεδίου είναι η δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε αν θα καταργήσει τη μείωση κατά 23% των κατώτατων μισθών, τάχθηκε όμως υπέρ της επαναφοράς της μετενέργειας στο 6μηνο.

Για τις επιχειρήσεις, το σχέδιο Σαμαρά προβλέπει μειώσεις στη φορολογία στο 15% από το 2013, ενώ κλείνει το μάτι στους εστιάτορες καθώς υπόσχεται άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 9% από 23% που πήγε επί ΠΑΣΟΚ. Σταδιακή αποκλιμάκωση υπόσχεται και για τους συντελεστές ΦΠΑ από 23% στο 19% για τον υψηλό και από 19% στο 9% για τον μεσαίο.

Λιγότερο κράτος με εργασιακή εφεδρεία

Για την μείωση του δημοσίου τομέα, ο κ. Σαμαράς έβγαλε από το συρτάρι την εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια, παρότι αυτή στην πράξη δεν απέδωσε σχεδόν τίποτε. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει όμως ότι με το μέτρο αυτό και την αναλογία 1 πρόσληψη για 10 απολύσεις υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί το δημόσιο.

Για την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα ζητήσει την διετή παράταση της, θεωρώντας ότι αυτό θα το δει «θετικά» η Τρόικα.

Διαβάστε όλα τα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ