Όλο το «ανατολικογερμανικό» σχέδιο της Μέρκελ για τη Μεσόγειο - iefimerida.gr

Όλο το «ανατολικογερμανικό» σχέδιο της Μέρκελ για τη Μεσόγειο

ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδιο έξι σημείων που θα περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συμβιβαστούν οι στόχοι της λιτότητας και της ανάπτυξης επεξεργάζεται στο επιτελείο της Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τεχνοκράτες της γερμανικής κυβέρνησης, είναι στα πρότυπα της Ατζέντας 2010 για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εκπονήσει ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει

  • αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών,
  • αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μέσω της «μίνι-δουλειάς»
  • δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών 
  • δημιουργία υπηρεσιών ιδιωτικοποιήσεων
  • επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • διπλό εκπαιδευτικό σύστημα με μαθητεία σε επιχείρηση

Η ραχοκοκαλιά του σχεδίου είναι στο πρότυπο της Treuhand, το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που είχε ακολουθεί στην Ανατολική Γερμανία όταν αυτή απορροφήθηκε από τη Δυτική Γερμανία..

«Με λίγα λόγια, η περιοχή της Μεσογείου πρόκειται να μοιάζει περισσότερο με τη Γερμανία, αλλά με καλύτερο καιρό...», σχολιάζει το περιοδικό.

Στόχος της καγκελαρίου είναι τα προγράμματα να ενισχύσουν τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στο πρότυπο των προγραμμάτων που υλοποιεί η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Στη Γερμανία προβλέπεται ότι συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο. Ειδικότερα, οι αιτήσεις θεωρούνται εγκεκριμένες, εάν δεν απορριφθούν μέσα σε αυτό το χρονικό όριο.

Ακόμη, η Μέρκελ θέλει οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας να χρησιμοποιήσουν το γερμανικό μοντέλο για να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις απολύσεις και να εισαχθεί ένα μοντέλο περιορισμένης απασχόλησης, που αποκαλείται «μίνι - δουλειά», με μικρότερη φορολόγηση και εισφορές.

Επιπλέον, στις χώρες αυτές θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα διπλό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα συνδυάζει μια βασική πρακτική εκπαίδευση σε ένα επαγγελματικό σχολείο, σε συνδυασμό με μαθητεία στον ίδιο τομέα σε κάποια επιχείρηση, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ένα άλλο σημείο που απασχολεί το Βερολίνο είναι ο υψηλός αριθμός οργανισμών και υπηρεσιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου και χαίρουν της προστασίας του, σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Προτείνεται, λοιπόν, να δημιουργηθούν υπηρεσίες ιδιωτικοποιήσεων ή ειδικά ταμεία που θα αναλάβουν να αποκρατικοποιήσουν αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς, προσελκύοντας κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών μέσω φοροαπαλλαγών και λιγότερο αυστηρών κανονισμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνεται ακόμη η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στο πρότυπο που χρησιμοποίησε η Κίνα για την ανάπτυξή της.

Στόχος του σχέδιο που εκπονεί το Βερολίνο, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ