Ευρωομόλογα: Το μέτωπο είναι Βορράς-Νότος και όχι Δεξιά-Αριστερά - iefimerida.gr

Ευρωομόλογα: Το μέτωπο είναι Βορράς-Νότος και όχι Δεξιά-Αριστερά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο σκίτσο (που θα δείτε ολόκληρο παρακάτω) οι τρεις ηγέτες διαβάζουν μενού εστιατορίου που προσφέρει «Λιτότητα, αυστηρότητα και πειθαρχία». Ο Φρανσουά Ολάντ παραγγέλνει : «Δεν μου αρέσει το μενού. Μπορώ να έχω λίγη ανάπτυξη;» Η Λαγκάρντ προσθέτει: «Θα πάρω ό,τι και ο Φρανσουά». Και η Μέρκελ φωνάζει: «Το μενού είναι μενού»

Τα ευρωομόλογα που πιθανόν να συζητηθούν εκ νέου στο ευρωκοινοβούλιο τον Ιούλιο απασχολούν πιεστικά τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Σε άρθρο της η γαλλική Liberation αναφέρει ότι η έκδοση ευρωομολόγων προσκρούει στην αντίθεση Βορρά-Νότου και όχι στην αντίθεση Δεξιάς-Αριστεράς στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης, αναφέρει στην ανάλυσή της η γαλλική εφημερίδα. Ωστόσο, προσθέτει, αν κρατικοποιηθεί το σύνολο των εθνικών χρεών της ευρωζώνης αυτό θα ανεβάσει την ευρωπαική αγορά σε μεγέθη Ηνωμένων Πολιτειών και θα της επέτρεπε να δανείζεται με πολύ μικρότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρουν σήμερα οι αγορές.

Αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα την ανάλυσή της, θα απέτρεπε τις αγορές από το να επιτίθενται σε κάποιο ευρωπαικό κράτος μεμονωμένα. Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι τα κράτη πηγαίνουν μόνα τους απέναντι στις αγορές οι οποίες συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Για παράδειγμα, δεν μειώνουν τα επιτόκια για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες κάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Και η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν οι χώρες της ευρωζώνης ήθελαν να «χρεωθούν όλες από κοινού και να πάρουν μαζί το ρίσκο», πράγμα που η Γερμανία απορρίπτει.

«Το παράδοξο είναι ότι θα μπορούσε η ευρωζώνη να κρατικοποιήσει τα χρέη αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ χωρών του Βορρά που είναι εγγυητές του συστήματος και χωρών του Νότου. Η έκδοση ευρωομολόγων εξαρτάται, υπό αυτή την έννοια, περισσότερο από τις χώρες του Νότου αν αυτές δεσμευτούν ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα συμπεριφερθούν με σοβαρότητα. Οσο δείχνουν σοβαρές στους προυπολογισμούς τους οι χώρες του Νότου τόσο πιό κοντά θα έρθει η ώρα που το ευρωπαικό χρέος θα γίνει κοινό. Αλλά προέχει η εμπέδωση τς εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ