Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη χρηματιστηριακή «πτώση» τoυ Facebook - iefimerida.gr

Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη χρηματιστηριακή «πτώση» τoυ Facebook

Οι επενδυτές πλέον ποντάρουν στην χρηματηστηριακή «πτώση» της ιστοσελίδας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαύρα σύννεφα σχηματίζονται πάνω από το Facebook, την μεγαλύτερη παγκοσμίως ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μετά την είσοδο του στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, οι κερδοσκόποι διαγκωνίζονται για να αποκομίσουν κέρδη από μια πιθανή πτώση της μετοχής, ενώ άλλοι υποβάλλουν αγωγές για διαφυγόντα κέρδη.

Ας τα παρουμε όμως από την αρχή. Την περασμένη Παρασκευή, που ήταν και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής του Facebook στο NASDAQ, η αρχική τιμή είχε οριστεί στα 38 δολάρια και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου η τιμή ανέβηκε ακόμα και στα 45 δολάρια.

μια κίνηση εξαιρετικά ασυνήθιστη.Στη συνέχεια όμως, την Δευτέρα και την Τρίτη σημειώθηκε κάθετη πτώση της αξίας της μετοχής, με προβλήματα στις συναλλαγές αλλά και πληροφορίες ότι οι ανάδοχοι της εισόδου του Facebook στο Χρηματιστήριο είχαν μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις για τα κέρδη τους λίγες μόνο μέρες πριν,

Μάλιστα την Τρίτη, η μετοχή έπεσε στα 30,94 δολάρια, ή 19% κάτω από την αρχική τιμή των 38 δολαρίων, και περισσότερο από 30% από τη μέγιστη τιμή των 45 δολαρίων. Χτες, Τετάρτη, η μετοχή ανέβηκε κατά 3.1% στα 31,97 δολλάρια.

Η χαρά του κερδοσκόπου

Στο άμεσο μέλλον, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν την νέα πτώση της μετοχής του Facebook που θεωρούν υπερτιμημένη. Γι' αυτό το λόγοι οι κερδοσκόποι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη μετοχή, ειδικά από χτες που επιτράπηκε και επίσημα το short selling σε αυτήν.

δανείζεται μετοχές και τις πουλά στην ελεύθερη αγορά. Στόχος του είναι να αγοράσει πίσω τις μετοχές σε χαμηλότερη τιμή, να τις επιστρέψει στον δανεστή και να κρατήσει ο ίδιος τη διαφορά.Το short selling σημαίνει ότι ο κερδοσκόπος/επενδυτής

Ο κανονισμός στις ΗΠΑ απαγορεύει το short selling τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης μιας νέας μετοχής, αν και κάποιοι μανατζερ προσπάθησαν ήδη από την Παρασκευή να δανειστούν μετοχές για να τις πουλήσουν, με μικρή όμως επιτυχία λόγω της περιορισμένης προσφοράς μετοχών. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς, το κόστος «δανεισμού» των μετοχών έφτασε μέχρι και το 50% σε ετήσια βάση. «Υπήρχε μία μικρή κατανομή της αρχικής προσφοράς, η οποία εξαντλήθηκε αμέσως, δημιουργώντας βραχυκύκλωμα την Παρασκευή και τη Δευτέρα» δήλωσε ένας διαχειριστής, ο οποίος τόνισε οτι δεν ήξερε εξαρχής το κόστος του δανεισμού. Τώρα ο αριθμός των μετοχών προς δανεισμό αυξήθηκε σημαντικά, μειώνοντας το κόστος.Σύμφωνα με αναλυτές, περίπου 18 εκατομμύρια μετοχές του Facebook ήταν ήδη διαθέσιμες για δανεισμό τη Δευτέρα, ή περίπου το 4 τοις εκατό του συνόλου των διαθεσίμων μετοχών στο Χρηματιστήριο.Βροχή οι μηνύσεις για υπερεκτιμημένες μετοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί επενδυτές θεωρούν αποτυχημένη την εισαγωγή του Facebook στο NASDAQ και υπέβαλαν ομαδικές αγωγές κατά των υπευθύνων του Facebook και κατά των διοικήσεων των τριών «ανάδοχων» τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι θίχτηκαν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ουσιαστικά οι επενδυτές αυτοί κατηγορούν τους ανάδοχους (JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Goldman Sachs) ότι ενημέρωσαν μόνο τους μεγαλομετόχους για την αναμενόμενη κακή πορεία της μετοχής και όχι το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα πολλοί να αγοράσουν στα 38 δολάρια και να χάσουν σημαντικό μέρος λόγω της επακόλουθης πτωσης της.

Στις αγωγές οι υπεύθυνοι του Facebook και οι διοικήσεις των τραπεζών κατηγορούνται ότι «αμέλησαν να δώσουν στη δημοσιότητα 'καίρια στοιχεία' για τις δραστηριότητες, και την προοπτική» της εταιρείας, ενώ κάνουν λόγο για «υπερβολικά επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο προτάθηκε το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ