Φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προτείνει η Ευρωβουλή - iefimerida.gr

Φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προτείνει η Ευρωβουλή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φιλόδοξο σχέδιο για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Αννυς Ποδηματά.

Ο προτεινόμενος «φόρος Τόμπιν» πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή κάλυψη όλων των φορέων και όλων των συναλλαγών, ενώ η αποφυγή του χρειάζεται να καταστεί ασύμφορη, επισημαίνει το Ευρωκοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου υιοθέτησε το νομοθετικό ψήφισμα με 487 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 46 αποχές.

Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για τα παράγωγα) κρίνονται κατάλληλοι, ενώ οι συναλλαγές που πραγματοποιούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή του φόρου αυτού.

Παρότι η θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήταν αίτημα του Κοινοβουλίου για τουλάχιστον δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε νομοθετική πρόταση μόλις στα τέλη του 2011. Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι το 66% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου φόρου.

Η εισηγήτρια Άννυ Ποδηματά δήλωσε ότι ο φόρος «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξόδου από την κρίση. Θα οδηγήσει σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών που προκαλεί η κρίση. Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν θα οδηγήσει σε μετεγκατάσταση χρηματοπιστωτικών οργανισμών εκτός της ΕΕ, διότι το κόστος αυτής είναι υψηλότερο από την καταβολή του φόρου».

Τι προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Η πρόταση αφορά που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο αφορά την εφαρμογή της «αρχής έκδοσης», βάσει της οποίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται εκτός της ζώνης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα υποχρεούνται να καταβάλουν το φόρο αυτό εφόσον πραγματοποιούν συναλλαγές σε τίτλους που εκδόθηκαν αρχικά εντός της ζώνης του φόρου, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για παράδειγμα, οι μετοχές μιας γαλλικής εταιρείας, που εκδόθηκαν αρχικά στη Γαλλία και αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ ενός ιδρύματος στη Σανγκάη και ενός άλλου στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να υπόκεινται στο φόρο αυτό. Η Επιτροπή επισημαίνει πως οι πράξεις αυτές θα διέφευγαν της φορολόγησης, διότι μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται εντός της ζώνης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα υπόκειντο σε αυτή.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να τηρηθεί και η «αρχή της κατοικίας» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει την συμπερίληψη των μετοχών που εκδίδονται εκτός της ζώνης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις περιπτώσεις όπου τουλάχιστον ένα ίδρυμα, με έδρα εντός της ζώνης, πραγματοποιεί συναλλαγές αυτών των μετοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ