King Elephant: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης επιτυχίας - iefimerida.gr

King Elephant: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης επιτυχίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμάζεται να βγάλει τον καλύτερο δίσκο της φετινής άνοιξης, κάνει την πρώτη του σόλο εμφάνιση δίπλα στον Gonja Sufi και αυτή είναι η πρώτη του συνέντευξη.

Αυτό που θυμάμαι απ’ την πρώτη φορά που συνάντησα τον King Elephant στο υπόγειο στούντιό του είναι ότι φάγαμε πίτσα και ρυζόγαλα και ακούσαμε τη Μarilu, κι ότι είναι τόσο ωραίος τύπος που θέλεις να τον κάνεις φίλο σου. Με τη μία. Ο King Elephant είναι απίστευτα ταλαντούχος μουσικός, με μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και έναν αφοπλιστικό αυτοσαρκασμό που τον κάνει να φαίνεται ιδιοφυία. Επίσης, του πάνε τα μούσια. Την ημέρα που τον γνώρισα νόμισα ότι ήταν ένας απλός ντράμερ, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε ότι είναι και πιανίστας και ακορντεονίστας και σαξοφωνίστας και ένα σωρό άλλα, που πρέπει να τον γνωρίσεις καλά για να στα αποκαλύψει. Λίγο καιρό μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο των Baby Guru, έχει έτοιμο τον πρώτο του δίσκο που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από την Inner Ear, ένα συναρπαστικό άλμπουμ με εντελώς διαφορετικό ήχο και έντονες αναφορές στον ήχο του J. Dilla. Στα 38 λεπτά που διαρκεί, οι ρώσικες παραδοσιακές μελωδίες συναντούν το χιπ χοπ και την τζαζ, σε κομμάτια που έχει χτίσει από ένα σωρό samples, δημιουργημένα από μουσικά όργανα που παίζει ο ίδιος.

Ο King Elephant δεν πολυγουστάρει τις συνεντεύξεις, δεν του αρέσει καθόλου να βρίσκεται σε μέρη με πολύ κόσμο και ζει κυρίως τη νύχτα. Την ημέρα κοιμάται.

Τι γράφει το status update σου στο twitter;

Αλλοπρόσαλλος με συνείδηση.

Τι σημαίνει αυτό;

Είμαι αλλοπρόσαλλος άνθρωπος, αλλά ξέρω τι είμαι. Έχω αυτογνωσία. Είχα τη μάνα μου φιλόλογο.

Δεν έγινες όμως φιλόλογος ή γιατρός, σαν τους γονείς σου…

Μικρός ήθελα να γίνω γιατρός. Δεν έγινα. Από 5 χρονών, από πιτσιρίκος, ξεκίνησα ακορντεόν. Είχε ο πατέρας μου μια ασθενή η οποία δεν είχε λεφτά να πληρώσει, μια γριά μουσικό, την κυρία Έρση, που έκανε μαθήματα στον αδελφό μου και σε μένα για να τον ξεπληρώσει. Θυμάμαι ότι είχε ένα γιο που πέθανε παρθένος στα 40, καθόταν σε μια καρέκλα σαπισμένος και μας ρώταγε τι κάνει η γραμματέας του πατέρα μου.

Σαξόφωνο πότε ξεκίνησες;

Μια μέρα όταν ήμουν 8 με ρώτησε ο πατέρας μου για πλάκα τι άλλο όργανο θέλεις να μάθεις και του είπα σαξόφωνο. Με αρπάζει και πάμε επιτόπου στο Νάκα και μου παίρνει σαξόφωνο και ξεκίνησα μαθήματα με τον Βασιλάκη το σαξοφωνίστα. Μάλιστα, με είχαν κάνει συνέντευξη στις «Εικόνες» σαν τον Βενιαμίν του ωδείου. Ήταν αστείο, ο Βασιλάκης δυο μέτρα κι εγώ δίπλα του 1,30 να παίζω σαξόφωνο. Το 1994 ήταν αυτό. Μετά, μέχρι τα 16 μου, συνέχισα με αρμόνιο, πιάνο. Σε μια φάση έκανα και κιθάρα. Τότε, στο σχολείο που ήμουν στα Κάτω Πατήσια, ένα φιλαράκι μου έπαιζε στο διάλειμμα τουμπελέκι και πρόσεξα ότι μαζεύτηκαν όλα τα κορίτσια γύρω του και ζήλεψα. Αποφάσισα να ασχοληθώ κι εγώ με κρουστά. Λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψα ότι στο ημερολόγιό της η γιαγιά μου έγραφε ότι όταν ήμουν μωρό κι άκουγα μουσική, έπιανα τα κουτάλια και τα κοπάναγα στο τραπέζι.

Ντράμερ από κούνια. Τελικά γκόμενα έβγαλες;

Ναι, έβγαλα διάφορες.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες;

Στο δημοτικό πήγαμε με έναν φίλο μου σε ένα δισκάδικο στην Κυψέλη και αγοράσαμε Backstreet Boys. Μετά πήγαμε σπίτι και χορεύαμε και κάναμε αφιερώσεις σε κορίτσια με το μικρόφωνο: «Βάσω, σ’ αγαπώ, για σένα αυτό το κομμάτι». Ο επόμενος που αγόρασα ήταν Johnny Lee Hooker, ένα best of και το έλιωσα. Είχα διαβάσει κριτική στο «Ποπ & Ροκ».

Να γυρίσουμε λίγο στη γραμματέα του πατέρα σου; Γιατί είχε εντυπωσιάσει τον 40χρονο;

Ήταν μια εντυπωσιακή γραμματέας, μουνάρα, η Καίτη. Ερχόταν με τον γκόμενό της με ένα Σπάιντερ διθέσιο και μου έπιανε κουβέντα. Αυτή 25 κι εγώ 8, της έλεγα όταν μεγαλώσω θέλω να βρω μια μελαχρινή γυναίκα και να την παντρευτώ. Στα 18 μου θέλω να έχω μια φάρμα και να ζω μ’ αυτό. Και τα βράδια τη φαντασιωνόμουν.

Μελαχρινή ήταν;

Όχι, ξανθιά. Μετά της έλεγα όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω φιλόσοφος και μουσικός, την είχα δει αλλιώς.

Τι έγινε η γραμματέας;

Μια χαρά κοπέλα, παντρεύτηκε κι έφυγε. Κι εγώ στα 18 δεν παντρεύτηκα και δεν έφτιαξα φάρμα, αλλά έφυγα και πήγα στην Ευρώπη μόνος μου.

Πού πήγες;

Είχα ένα φίλο στην Αγγλία και πήγα να τον βρω, έβγαλα εισιτήριο με interail για όλες τις ζώνες της Ευρώπης και μέχρι να φτάσω γύρναγα.

Μόνος σου;

Ολομόναχος.

Δεν φοβήθηκες;

Μόνο σε μια φάση στην Ιταλία ήταν κάποια παιδιά μέσα στο τρένο που έκαναν χειρονομίες και με έβριζαν κι ήταν έτοιμα να επιτεθούν, αλλά τη γλίτωσα.

Πού πήγες;

Πέρασα Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, μετά Αγγλία. Γνώρισα πολύ κόσμο. Θυμάμαι δυο κοπέλες στη Βόρεια Γαλλία. Πίναμε κρασάκια και το βράδυ πετύχαμε ζευγάρια να χορεύουν ταγκό σε ένα παλιό κτίριο, σαν στοά. Ήταν πολύ ρομαντικά…

Πώς ήσουν τότε;

Είχα μούσια και μακριά μαλλιά και όταν περνούσα τη Μάγχη θυμάμαι ότι με κοιτούσαν παράξενα. Λίγο πριν φύγω για το πρώτο ταξίδι, ηχογραφήσαμε με τους Baby Guru το πρώτο ντέμο μας, από τότε. Μας έλεγαν Metro Zoo και εκτός από τον Γιώργο και τον Άξιο ήταν μέλος και ο Σάκης, ένας φίλος μας.

Πώς γνωρίστηκες με τους άλλους;

Στο σχολείο. Πήγαινα στο Δεύτερο Λύκειο Πεύκης και γνώρισα τον Γιώργο τυχαία. Χτύπαγα τα στυλό στο θρανίο και ήρθε και μου είπε «χώσε, χώσε» και γνωριστήκαμε. Τον Άξιο τον γνώρισα στη δευτέρα λυκείου. Με πιάνει ξαφνικά σε ένα διάλειμμα και με ρωτάει «ξέρεις κάποιον Γιώργο Δημάκη»; Αρπάχτηκα εγώ, «και τι σε νοιάζει εσένα», του είπα… Και κολλήσαμε.

Δεν σου έχει πει ποτέ η μάνα σου «τι τη θέλεις τη μουσική»;

Μπα, με στήριζε, ήθελε να είμαι χαρούμενος. Το μόνο πρόβλημα ήταν πάντα τα λεφτά. Το βασικό. Ο πατέρας μου μού έλεγε χτυπάς τις κατσαρόλες -κλασική ατάκα πατέρα- αλλά τώρα μου ζητάει πράγματα να ακούσει. Baby Guru και όλα.

Έχουν έρθει σε live;

Όχι, σε κανένα, μόνο στην πλατεία Κοτζιά η μάνα μου.

Μετά το interail τι έκανες;

Μπήκα εθελοντής λοκατζής στο Μεγάλο Πεύκο αλλά διέκοψα λόγω σπουδών. Πήρα αναβολή επειδή πέρασα κατά τύχη στην Κεφαλονιά. Η μάνα μου και ο Άξιος μου έφτιαξαν κρυφά το μηχανογραφικό και πέρασα στο Ληξούρι στη σχολή ηχοληψίας. Εντελώς μπουρδέλο. Πήγα, βρήκα σπίτι και είχα όρεξη να παρακολουθήσω μαθήματα, αλλά μόλις ξεκινήσαμε έκαναν κατάληψη στη σχολή και γύρισα πίσω. Έφυγα γιατί το ΤΕΙ ήταν συνέχεια κλειστό και απλά έχανα το χρόνο μου και μου κόστιζε κι ένα σκασμό λεφτά. Δύο μήνες έμεινα στην Κεφαλονιά.

King Elephant πώς έγινες;

Μία μέρα στις ηχογραφήσεις. Φώναζε ο Γιώργος paranoia King Elephant, μου άρεσε πολύ και μου έμεινε.

Κι ο σόλο δίσκος πώς προέκυψε;

Πέρασα μια περίοδο με μια σχέση που μου είχε γαμήσει το μυαλό και την ψυχολογία και ταυτόχρονα χώρισαν κι οι γονείς μου και τα έφαγα όλα μαζί στη μάπα. Έφυγε ο πατέρας μου από το σπίτι, έφυγα κι εγώ κι έμεινα μόνος μου και δούλευα 10ωρο στο μίνι μάρκετ που είχε ανοίξει η μάνα μου. Μια μέρα μου λέει ο Γιώργος, αντί να μας μιλάς εμάς για όλα αυτά, δεν κάθεσαι να φτιάξεις ένα άλμπουμ; Μου ακούστηκε σαν την καλύτερη ιδέα του κόσμου. Κι άρχισα να γράφω. Έγραφα αυτά που αισθανόμουν. Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το δίσκο, είχα περάσει 13 μέρες στον καναπέ χωρίς να κάνω τίποτα.

Ποιοι δίσκοι σε έχουν σημαδέψει;

Το Donuts του J. Dilla που ήταν κι ο δίσκος που με επηρέασε για το άλμπουμ και μια συλλογή των Led Zeppelin που όταν είχα πρωτακούσει είπα «αυτά τα ντραμς γουστάρω». Και το Dark Side of The Moon των Pink Floyd.

Άνθρωποι;

Ο μοναδικός άνθρωπος που είχα σαν πρότυπο και γούσταρα πολύ ήταν ο John Bonham των Zeppelin, γιατί είχε παντρευτεί μικρός κι είχε κάνει φάρμα…

Πες μου κάτι που έχεις απωθημένο να κάνεις.

Αν είχα λεφτά; Να πάω με αυτοκίνητο ανατολικά, να χωθώ στη μικρά Ασία, να δω το Βόρειο Σέλας, την Αφρική. Και να ξεπεράσω τις φοβίες που έχω.

Όπως;

Αγοραφοβία. Δεν βγαίνω συχνά, παλιότερα έβγαινα κάθε μέρα.

Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες;

Τίποτα απολύτως. Όλα αυτά που έχω περάσει με οδηγούν κάπου. Όχι σαν μοίρα ή σαν τύχη. Απλά κάπου οδηγούν.

Οι γνώμες των άλλων σε επηρεάζουν;

Ναι.

Με ποιον τρόπο;

Τις σκέφτομαι. Το θέμα είναι να συμφωνήσω…

Αν σου έλεγαν ότι ο δίσκος είναι χάλια, θα τον άλλαζες;

Ο Άξιος και ο Γιώργος είναι αδέρφια, τους εμπιστεύομαι. Και όχι μόνο αυτούς, αλλά τον Άρη και τον Κωνσταντίνο. Κριτική μού έχει κάνει μια γκόμενα και μου έχει γαμήσει τα πρέκια.

Τη χώρισες;

Δεν τη χώρισα, την κράτησα εξήμισι χρόνια! Να ’ναι καλά η κοπέλα, εγώ δεν ήμουν καλά. Όταν είπε ότι χωρίζουμε, χάρηκα τρελά, το ευχόμουν και… βρήκε άλλον. Απλά δεν μπορούσα να τη χωρίσω μόνος μου. Ήμουν παρανοϊκός. Όταν βρήκε άλλον, ήμουν τόσο χαρούμενος που της είπα πάμε μια τελευταία βόλτα με το αυτοκίνητο για να το γιορτάσουμε. Κι έτσι όπως οδηγούσα, μέσα στη χαρά, πετάγεται ένας παππούς μπροστά μου και τον χτύπησα με το αμάξι!

Έζησε;

Ναι, δεν έφταιγα εγώ, τη γλίτωσε και δεν έγιναν και μηνύσεις. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο νομίζω.

Πες μου μερικά πράγματα που σου δίνουν χαρά.

Μου αρέσει να μελετάω, να παίζω ντραμς, να λιώνω ιντερνετικά, να βλέπω ταινίες και να κλαίω.

Να λιώνεις ιντερνετικά, τι εννοείς;

Να βλέπω βιντεάκια στο YouTube, να βλέπω πορνό…

Σεξ;

Ιντερνετικό; Ναι, όλα, αν κάποια γυναίκα θέλει, το προσφέρω απλόχερα.

Τι σε νευριάζει;

Οι άνθρωποι που δεν είναι ντόμπροι, να λες πράγματα που δεν εννοείς.

Πες μου για τον Χατζηνάσιο.

Ήταν ωραία εμπειρία η συνεργασία μαζί του. Ήταν δουλειά, στρώσιμο κώλου. Έπαιζα ντραμς στο πρόγραμμά του σε διάφορα μαγαζιά. Πήγαμε και στην Κύπρο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τύφλα όλοι μέσα στο αεροπλάνο επειδή φοβόμασταν. Με βοήθησε οικονομικά, να αγοράσω μηχανήματα για να ηχογραφήσω. Και με τον Ξυδούς έχω παίξει, στον τελευταίο δίσκο του. Έχω παίξει και με μπάντες που ήταν χάλια και δεν έβγαιναν με τίποτα τα κομμάτια κι έβριζαν…

Να πούμε μερικά πράγματα για το δίσκο…

Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν ξημερώματα, από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Τα δούλεψα όλα μόνος μου, εκτός από κάποια που με βοήθησαν στα φωνητικά ο Γιώργος και ο Άρης. Προσπάθησα να κάνω ό,τι κάνουν οι σαμπλεράδες, που παίρνουν κομμάτια και τα ενώνουν, αλλά με δικά μου πράγματα. Έπαιζα δηλαδή πιάνο, κρουστά, σαξόφωνο και μετά τα πετσόκοβα και έχτιζα το κομμάτι παίρνοντας απ’ αυτά sample. Βρήκα και κάποιους δίσκους παλιούς, του πατέρα μου, και τους πέταξα μέσα. Είχα στο μυαλό μου αυτό που ήθελα να κάνω.

Ζεις μόνο νύχτα;

Εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον 7-8. Συνήθισα πια να ζω κυρίως νύχτα. Βγαίνω βόλτες μόνο με το αμάξι και δεν έχει κίνηση, δεν έχει τα νεύρα της ημέρας, δεν έχει κόσμο και γουστάρω.

Είσαι μοναχικός, ε;

Ναι. Νομίζω ότι η πρώτη φορά που έπαθα κρίση αγοραφοβίας ήταν στο mall. Ήμασταν σε μια καφετέρια, ήταν χειμώνας, είχε και χιόνι και συνειδητοποίησα ότι ήταν από την προσπάθειά μου να συλλάβω τους ήχους που άκουγα γύρω μου. Άρχισα να παλαβώνω.

Τι άκουγες δηλαδή;

Τους ανθρώπους να περπατάνε, τα παιδιά που έπαιζαν, αυτούς που μιλούσαν στο κινητό, όσους γελούσαν, και προσπαθούσα να τα συνδυάσω όλα μέσα στο μυαλό μου. Από παλιά, όταν κατέβαινα με τρένο στο σχολείο ηχογραφούσα αυτά που ακούγονταν γύρω μου, μ’ άρεσε να τα συνδυάζω με τους ήχους μέσα στο μυαλό μου και χανόμουν σ’ αυτά, ίσως γι’ αυτό δεν αντέχω πια το μπούρου μπούρου.

Στις συναυλίες πώς το αντέχεις;

Είναι άλλο πράγμα εκεί, το βλέπω αλλιώς, γιατί τα ντραμς είναι η δύναμή μου.

Πώς το βλέπεις το μέλλον;

Σίγουρα χωρίς λεφτά. Και προς το παρόν δεν έχω λεφτά να ζω σε τόσο μεγάλο σπίτι, είναι πολλά τα έξοδα. Σκέφτομαι κάθε μέρα να παρατήσω τη μουσική και να πιάσω δουλειά ως σερβιτόρος σε κάποιο νησί.

Απ’ τη μουσική δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά;

Μπορείς, αν πιάσεις δουλειά δίπλα σε έναν Χατζηνάσιο κι αν δεν μαλώσεις και δεν σε διώξει ή από τη διδασκαλία. Τη διδασκαλία προς το παρόν δεν τη σκέφτομαι, αργότερα ίσως…

Ποια είναι η πιο μεγάλη πολυτέλεια που επιτρέπεις στον εαυτό σου;

Ο αυνανισμός.

Αυτός είναι τσάμπα, κάτι που κάνεις με λεφτά;

Βόλτες με το αμάξι. Πάω στο βουνό στην Βαρυμπόμπη και γουστάρω.

Πες μου μια ταινία που σε κάνει να κλαις.

Κλαίω με το Άβαταρ, με το Τζούνο, με παραμύθια…

Ελληνικά ακούς;

Ακούω Άντζελα Δημητρίου, Στράτο Διονυσίου. Όταν πέθανε ο Διονυσίου είχα κλάψει επειδή ήθελε πολύ η μάνα μου να τον δει live και δεν πρόλαβε.

Τηλεόραση βλέπεις;

Πολύ.

Ποια παρουσιάστρια είναι η πιο αγαπημένη σου;

Να σου πω με ποια την έχω παίξει πιο πολλές φορές. Με τη Μενεγάκη.

Με τη Μανωλίδου την έχεις παίξει ποτέ;

Φυσικά. Επειδή είμαι νυχτερινός τύπος έχει τύχει να περιμένω να ξεκινήσει ο Πρωινός Καφές για να τραβήξω μία, να ηρεμήσω και να πάω να κοιμηθώ. Μια φορά την είχα παίξει με τη Βουγιουκλάκη.

Πριν κλείσουμε, πες μου το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό.

Σε ένα ταξίδι στο Βέλγιο έμεινα νηστικός τέσσερις μέρες από πείσμα, για να δω πόσο αντέχω. Θυμάμαι ήμουν σε ένα παζάρι που πουλούσαν ελιές και μύριζαν, αλλά δεν έφαγα για να θυμάμαι τη μυρωδιά…

Ο ομώνυμος δίσκος του King Elephant κυκλοφορεί σύντομα από την Inner Ear. Την Παρασκευή, 6 Μαΐου εμφανίζεται ζωντανά στον Bios ανοίγοντας το live του Gonja Sufi.

Κι ένα αποκλειστικό κομμάτι που δεν μπήκε στο άλμπουμ: loli loli loli

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ