Άνεμο αλλαγής στην πολιτική λιτότητας βλέπει η JP Morgan - iefimerida.gr

Άνεμο αλλαγής στην πολιτική λιτότητας βλέπει η JP Morgan

Άνεμο αλλαγής στην πολιτική λιτότητας βλέπει η JP MORGAN
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Κάτι αλλάζει». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της JP MORGAN στην ανάλυση που κάνει ένα 24ωρο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «μετρώντας» τα εκλογικά αποτελέσματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πολιτική σκηνή στην Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής. Στις αρχές Μαΐου υπήρξαν αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιο χαλαρά πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής.

Στη Γαλλία ο νέος σοσιαλιστής πρόεδρος που αναδείχθηκε στηρίχθηκε σε μια προεκλογική πλατφόρμα απομάκρυνσης από τη λιτότητα με στροφή προς την ανάπτυξη. Από τις εκλογές στην Ελλάδα δεν προέκυψε κυβέρνηση, ούτε και πλειοψηφία για τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λιτότητας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Στη Βρετανία οι συμμαχίες των κομμάτων δεν είχαν καλά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές, κάτι που θα εκληφθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, ως αρνητική τοποθέτηση των ψηφοφόρων για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς τη λιτότητα. Τέλος, πριν λίγες εβδομάδες κατέρρευσε η ολλανδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για περικοπές στον προϋπολογισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Έκθεση της.

Εκτιμά ότι εάν αυτή τη στιγμή υπερισχύσει η κατεύθυνση προς τα πιο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό εφόσον η κίνηση στηριχθεί σε ένα κατάλληλο πλαίσιο - γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα υποδομής της τάξης των 200 δις ευρώ.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τη JP, είναι ότι τα άμεσα μέτρα τόνωσης ενδέχεται να αποβούν ανεπαρκή για να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και ότι η πραγματική εξέλιξη σε δημοσιονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μια απόκλιση από τους συμφωνηθέντες στόχους λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές ομολόγων.

Η προοπτική αυτή μπορεί στην ουσία να διαμορφώσει σύντομα μια πιο χαλαρή πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής η ΕΚΤ ήταν μάλλον απρόθυμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα τόνωσης, στην πραγματικότητα όμως, εάν στις χρηματοοικονομικές αγορές επέλθει σοβαρή αναστάτωση λόγω της ελλιπούς πολιτικής δέσμευσης, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να παρέμβει και πάλι, ίσως με ένα νέο πρόγραμμα LTRΟ (ενίσχυση ρευστότητας). Σύμφωνα με τη JP MORGAN, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναπόφευκτα θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Εκτός από αυτά τα σενάρια κινδύνου, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα λογικά θα οδηγήσει σύντομα σε περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ