Ο Τσίπρας δίνει μάχη για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας δίνει μάχη για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους

Ο Τσίπρας δίνει μάχη για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήσυχος για την εικόνα που φιλοτεχνούν για τον ίδιο τα διεθνή ΜΜΕ, ειδικά μετά το πρωτοσέλιδο του Paris Match ότι «ο Τσίπρας τρομάζει την Ευρώπη», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τουρ σε Παρίσι και Βερολίνο για να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και να ενδυναμώσει το πρωθυπουργίσιμο προφίλ του.

«Χαρισματικό αριστερό» που «έθεσε σε συναγερμό Βρυξέλλες και Βερολίνο» χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το πρακτορείο Reuters, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει σε Γαλλία και Βερολίνο με βασικό σκοπό να ανταλλάξει απόψεις, αλλά και να αποσαφηνίσει τις θέσεις του για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, την οικονομική πολιτική και την κρίση.

«Εμείς αντι-ευρωπαϊστές; Κάθε άλλο»

Στο Παρίσι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τους Πιέρ Λορέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Στη συνέχεια μεταβαίνει στοο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τους Κλάους Έρνστ και Γκρέγκορ Γκίζι.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας θα τα πει στα στελέχη της γαλλικής και γερμανικής Αριστεράς, με σκοπό να τα ... ακούσουν κι άλλοι. Το ανέφερε ο ίδιος στο Reuters:

«Ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό το ταξίδι, είναι ότι θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, να πληροφορηθούν τι πρεσβεύουμε: Αυτό που διαβιβάζεται στην Ευρώπη για μας, δεν είναι ό,τι εκπροσωπούμε και θέλουμε».

Τα λόγια του κ. Τσίπρα στη συγκεκριμένη συνέντευξή του ηχούν αρκούντως καθησυχαστικά για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Χαρακτηριστική η αποστροφή του:

«Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη. Μαχόμαστε να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Ισως είμαστε η πιο φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, διότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα οδηγήσουν την ΕΕ σε κατάρρευση, εάν συνεχίσουν την πολιτική λιτόητας».

«Νεκρό γράμμα η υφιστάμενη συμφωνία»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί, εάν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, θα ζητήσει επανεξέταση του πλαισίου της ασκούμενης πολιτικής, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Χαρακτήρισε «νεκρό γράμμα» τους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας.

Μιλώντας και υπό την οπτική γωνία των ευρωπαίων φορολογούμενων, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Επιθυμούμε στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρώπης. Δεν θέλουμε όμως τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πηγαίνουν χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στα σκουπίδια, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Εάν αυτό συνεχιστεί, σε έξι μήνες θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους».

Διευκρίνισε, επίσης:

«Σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από αυτή τη δίνη, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε να τους αποπληρώσουμε εάν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα».

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα «Ελντοράντο» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Μα είναι γραφεία αυτά;», απορεί το Reuters

Μιλώντας για τους ηγέτες των χωρών τις οποίες επισκέπτεται, ο κ Τσίπρας χαρακτήρισε το Φρανσουά Ολάντ σύμμαχο, στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρώπη να εγκαταλείψει τη συνταγή της σκληρής λιτότητας. Για την Αγκελα Μέρκελ, πααρτήρησε πως «για πρώτη φορά είναι εξαιρετικά απομονωμένη».

Πρόσθεσε δε ότι η γραμμή της σκληρής λιτότητας απέτυχε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία.

Μπορεί το Reuters να εντυπωσιάστηκε από τον κ. Τσίπρα, όχι όμως και από τα γραφεία του Συνασπισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη! Σχολιάζει πως πρόκειται για άθλιο, παλιό κτίριο, σε μια κακόφημη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, το οποίο δεν δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για την έδρα πολιτικού φορέα, έτοιμου να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ