Με μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ [εικόνες] - iefimerida.gr

Με μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ [εικόνες]

Με μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ, και η οποία σημαδεύτηκε από επεισόδια με τις αστυνομικες δυνάμεις και συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων.

Μέσα σε αυτόν τον κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυναμεων του ΝΑΤΟ από τον Αφγανιστάν και της μεταβίβασης της ασφάλειας από τα ξένα στρατεύματα στις εθνικές δυνάμεις αυτού του κράτους.

Η σύνοδος διεξήχθη κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενω θεωρήθηκε ως η πιο σημαντική από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια. Συμμετείχαν σε αυτή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Κατά την έναρξη της Συνόδου, πάντως, το Σικάγο κατακλύστηκε απο χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι ηρθαν σε αντιπαράθεση με τις δυναμεις της αστυνομίας και ζητούσαν απο τις συμμετέχοντες χώρες να δαπανούν περισσότερα χρήματα για την παιδεία και λιγότερα για την άμυνα.

Τι αποφασίστηκε

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, οι 28 ηγέτες του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν οτι τέθηκε εν μέρει σε λειτουργία η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, για την οποία η Μόσχα είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες, όμως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, τόνισε οτι «Η Ρωσία δεν έχει τίποτε να φοβάται από το NATO» και πρόσθεσε οτι «Η ασπίδα είναι εντελώς αμυντική, δεν έχει στόχο κάποια χώρα».

H Ρωσία όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ασπίδα δεν στρέφεται εναντίον της, ζήτησε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις γι' αυτό και ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε εκ νέου το NATO να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων του, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μεταβάλλει τη στρατηγική ισορροπία.

Απο την άλλη, για το θέμα της ασπίδας, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με «πραγματισμό» την θέση σε λειτουργία ενός τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, λέγοντας όμως ότι θέλει να ληφθούν «όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις», ενω εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος για την αποδοχή της θέσης του από τους συμμάχους.

Στα πλαίσια της Συνόδου, συζητήθηκαν και οι βιαιοπραγίες στη Συρία, για τις οποίες όμως ο Ρασμουσεν τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, οτι το NATO δεν έχει «ουδεμία πρόθεση» να επέμβει στρατιωτικά για να τις σταματήσει.

Σημαντικό σημείο της συνάντησης, αποτέλεσε επίσης, η απόφαση να αποσυρθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απο το Αφγανιστάν το 2014, ενω οι ηγέτες των κρατών-μελών αποφάσισαν να παραδώσουν την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας ως τα μέσα του 2013, στα πλαίσια των σχεδίων για τον τερματισμό ενός πολέμου που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς δυτικών κρατών.

Απο την διεξαγωγή της Συνόδου, δεν έλειψαν φυσικά και τα απρόοπτα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η διαδήλωση των βετεράνων του αμερικανικού στρατού, που φανερά ενοχλημένοι και απογοητευμένοι απο την «ματαιότητα» όπως αναφέρουν, των πολέμων στους οποίους συμμετείχαν, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Σικάγο και «βομβάρδισαν» το συνεδριακό κέντρο με τα μετάλλια που τους είχαν απονεμηθεί κατά τη διάρκεια των πολέμων αυτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ