Οι "κίτρινες κάρτες" πυροδοτούν εμφυλίους στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οι "κίτρινες κάρτες" πυροδοτούν εμφυλίους στην κυβέρνηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νέο γύρο σφοδρότατων ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων προκαλεί η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα και μάλιστα πριν καν αφιχθούν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ για το τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων και την οριστικοποίηση των μέτρων της περιόδου 2011- 2015.Οι έλεγχοι και οι παρατηρήσεις στα υπουργεία Υποδομών και Εργασίας έφταναν για να αναδείξουν την έλλειψη επαρκούς συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο στη παρούσα φάση, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όντως έγινε σημαντική δουλειά σε επίπεδο στοχοθεσίας μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των τριών υπουργείων, αλλά από την αρχή σχεδόν της εφαρμογής του Μνημονίου. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα είναι η "έκρηξη" του Δ. Ρέππα κατά του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ (τον αποκάλεσε "τζιτζιφιόγκο") και στενού συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού ο υπουργός Υποδομών του χρεώνει τις διαρροές περί προβλημάτων και κίτρινων καρτών. Η πραγματικότητα είναι ότι εξαρχής ο Δ. Ρέππας δεν έκρυβε την ενόχληση του για το ότι του μπήκε "καπέλο" ένας Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, με κάθε άλλο παρά τυπικές αρμοδιότητες και γι' αυτό άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους εμφάνιζε σε κάθε ευκαιρία τη διαφοροποίηση του σε θέματα χειρισμού για τον ΟΣΕ, τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών. Από την άλλη πλευρά, όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία που δείχνουν αφενός ότι τα έσοδα των ΔΕΚΟ και ειδικά των επιχειρήσεων αρμοδιότητας του Δ. Ρέππα, εμφανίζουν σημαντική μείωση εσόδων αφετέρου ότι το σχέδιο των μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού δεν προχωρά με τη ταχύτητα που επιθυμεί η Τρόικα.


Το άλλο μέτωπο άνοιξε μια ημέρα μετά τη διαπίστωση των στελεχών της Τρόικας ότι δεν βγαίνουν οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι στόχοι για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Προκειμένου, λοιπόν, να μην έχουμε ναυάγιο πριν να έρθουν καν ο κ. Τόμσεν και η παρέα του, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήρθε σε συμφωνία με τη Τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το 1,1 δισ ευρώ που του λείπει από τους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, αλλά.... παρέλειψε να ενημερώσει και να συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών που θα δώσει το κονδύλι! Αντί αυτού, το υπουργείο Εργασίας παρέπεμψε στο... Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο, όμως, αφενός περιορίζεται στα 580 εκατ. ευρώ αφετέρου προορίζεται για τη κάλυψη έκτακτων δαπανών ήτοι για τη κάλυψη τυχόν δημοσιονομικών αποκλίσεων στο τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι ούτε καν ο Γ. Παπακωνσταντίνου καλά- καλά δεν μπορεί να βάλει "χέρι"! Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει επισήμως τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας με τη Τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε έκπληξη και βέβαια δυσφορία για την εξέλιξη, καθώς για να δοθεί το κονδύλι του 1,1 δισ ευρώ (600 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 500 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ) θα πρέπει πολύ απλά να κοπούν από κάπου αλλού κι αυτό προϋποθέτει πολιτική απόφαση σε κεντρικό επίπεδο.
Πέρα όμως από τις κόντρες μεταξύ υπουργών αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται το ότι αυτή η αξιολόγηση θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Πέρα από τις παρατηρήσεις για τις ΔΕΚΟ και τους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα ζήτησε συν τοις άλλοις νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας, ενώ έθεσε στο υπουργείο Υγείας ζήτημα απεικόνισης κάποιων στοιχείων, αφού δεν ήταν κατανοητά και ανανέωσαν το ραντεβού τους με στόχο την ορθότερη κωδικοποίηση και τακτοποίηση τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ