Ερχονται τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ και ΦΑΠ - Ξεκινάει κυνήγι οφειλετών - iefimerida.gr

Ερχονται τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ και ΦΑΠ - Ξεκινάει κυνήγι οφειλετών

Ερχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε... ιδιοκτήτης στο πάγκο του, θα μπορούσε να πει κανείς παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να άναψε το πράσινο φως για τα «παγωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ αλλά και του ΦΑΠ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αποστολή τους στους υπόχρεους. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε την είδηση.

Αν ισχύει τελικά η πληροφορία, την πρώτη... κρυάδα θα πάρουν οι περίπου 270.000 υπόχρεοι του ΕΤΑΚ του 2009 και θα ακολουθήσουν οι περίπου 100.000 υπόχρεοι του ΦΑΠ για το 2010, οι οποίοι αυξάνονται στις 600.000 για το ΦΑΠ του 2011, καθώς το αφορολόγητο είχε περιοριστεί στις 200.000 ευρώ.

Ο λόγος είναι προφανής και δεν είναι άλλος από τα μισοάδεια κρατικά ταμεία, τα οποία είναι αμφίβολο εάν μπορούν να αντέξουν έως τις εκλογές, εφόσον συνεχιστεί η αδύναμη ροή των εσόδων που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο.

Ήδη έχει αρχίσει ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» στο ΓΛΚ για να διαπιστωθεί ποια είναι ακριβώς τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ αναμένεται κρούση στους επικεφαλής των μεγάλων εφοριών προκειμένου να σφίξουν τα λουριά στους «χαλαρωμένους» μηχανισμούς.

Μια πρόχειρη ματιά αποκαλύπτει, άλλωστε, το πρόβλημα. Χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις πιάνουν... σκόνη στα ράφια των εφοριών ενώ στο τέλος του έτους παραγράφονται έξι φορολογικές χρήσεις, το κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου έχει μάλλον ατονήσει για τα δεδομένα, ενώ ο ΦΠΑ ρέει με το... σταγονόμετρο λόγω ύφεσης και φοροδιαφυγής.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, στα ταμεία του Κράτους θα έπρεπε να μπαίνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ αλλά η απόδοση δεν ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη υστέρηση 404 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν ότι αυτή η "τρύπα" θα διευρυνθεί περαιτέρω, αγγίζοντας τα 500 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή περίπου στο 0,25% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ