Ορκίζονται, παίρνουν μισό μηνιάτικο και... απολύονται οι βουλευτές - iefimerida.gr

Ορκίζονται, παίρνουν μισό μηνιάτικο και... απολύονται οι βουλευτές

Ορκίζονται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mόνο λίγα 24ωρα και συγκεκριμένα αυτά που θα μεσολαβήσουν από την ορκωμοσία τους έως την εκ νέου προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, θα έχουν οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις 6 Μαΐου για να απολαύσουν τα προνόμια που τους εξασφαλίζει η εκλογή τους...

Η αποζημίωσή τους και η ασφαλιστική κάλυψη και των ίδιων, αλλά και των συνεργατών τους «τρέχει» από τις 6 Μαΐου και μέχρι τη διάλυση της Βουλής.

Μάλιστα, έστω και αν η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποστήριξη των βουλευτών.

Ετσι, μετά την ορκωμοσία τους οι βουλευτές θα παραλάβουν τον Κανονισμό και θα κληθούν να συμπληρώσουν όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τους ίδιους και τους συνεργάτες που δικαιούνται.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, από πολλές πλευρές διατυπώνονται προτάσεις να μην εισπραχθεί από τους βουλευτές το ποσό που τους αναλογεί ως αποζημίωση από τις εκλογές έως τη διάλυση της Βουλής και να παραμείνει αδιάθετο το σχετικό κονδύλι. Μάλιστα, αναζητείται πρακτικός τρόπος για να μπορέσει αυτό να καταστεί εφικτό και να ισχύσει για όλους.

Η ορκωμοσία των βουλευτών

Η ορκωμοσία της Βουλής που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί για αύριο, 17 Μαΐου στις 11 το πρωί.

Του σώματος θα προεδρεύσει ο Βύρων Πολύδωρας, βάσει των όσων προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς ήταν αντιπρόεδρος στην προηγούμενη Βουλή και επανεξελέγη.

Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής που επανεξελέγη είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αλλά δεν είναι εκείνος που θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς ο προσωρινός Πρόεδρος ορίζεται κατά την τάξη εκλογής.

Ο κ. Πολύδωρας αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, θα ανακοινώσει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και στη συνέχεια θα καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο.

Εκλογή Προεδρείου

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να εκλεγεί το Προεδρείο της νέας Βουλής που με τον υφιστάμενο Κανονισμό απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, επτά Αντιπροέδρους, τρεις Κοσμήτορες και έξι Γραμματείς.

Πρόεδρος εκλέγεται, κατ΄αρχήν, ο υποψήφιος που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εφόσον αυτή δεν συγκεντρωθεί, αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

  • Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).
  • Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).
  • Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).
  • Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
  • Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν η νέα Βουλή θα χρειαστεί να εκλέξει όλα τα μέλη του προεδρείου, δεδομένου ότι θα διαλυθεί άμεσα και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ