Τον Παπαδήμο θέλει η Τρόικα και για υπηρεσιακό πρωθυπουργό - iefimerida.gr

Τον Παπαδήμο θέλει η Τρόικα και για υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Το Παπαδήμο θέλει η Τρόικα και για υπηρεσιακό πρωθυπουργό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια προκειμένου να σχη8ματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πρώτος έφτασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνεχεία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησαν, κατά σειρά, ο Φώτης Κουβέλης, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τελευταίος έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν επί δέκα λεπτά μόνοι τους στην αίθουσα συσκέψεων της Προεδρίας μέχρι να εισέλθει χαμογελαστός ο Κάρολος Παπούλιας για να αρχίσει η σύσκεψη

Χωρίς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα συγκροτηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές.

Στο προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί -εξαιρουμένου του Νίκου Μιχαλολιάκου- της Χρυσής Αυγής αναζητούν υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τη χώρα στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Από αρκετούς υποστηρίζεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα ήταν μια σίγουρη και αξιόπιστη λύση, ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιθυμεί την παραμονή για ένα ακόμη μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από εκεί και πέρα οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Είτε θα επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής με πολιτικά χαρακτηριστικά είτε -όπως προβλέπει το Σύνταγμα- θα επιλεγεί ένας από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς, επικεφαλής του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία ανέφεραν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα προσέλθει στη σύσκεψη με πρόταση να αναλάβει ως πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Το ίδιο πρόσωπο αναμένεται να προτείνει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει γνωστή η τελική πρόταση του κ. Βενιζέλου αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του κ. Παπαδήμου είναι ένα από αυτά που ισχύουν καθώς οι εταίροι και δανειστές μας ζητούν έναν αξιόπιστο συνομιλητή ακόμη και για το μεταβατικό διάστημα του ενός μηνός.

Για τις υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να προταθούν ονόματα δικαστικών, τεχνοκρατών και πανεπιστημιακών.

Το κρίσιμο πάντως ζήτημα, εκτός από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι το ποιοι θα καταλάβουν τα υπουργεία που σχετίζονται με τις εκλογές (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και Δημόσιας Τάξης) καθώς και τα υπουργεία Παιδείας (λόγω Πανελλαδικών) και Οικονομικών.

Να σημειωθεί, τέλος, το γεγονός ότι ορισμένοι από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει στον κ. Βενιζέλο ότι θα ήταν λάθος για τη χώρα να αποσύρει όλους τους υπουργούς από την υπηρεσιακή σε μια κρίσιμη ώρα για τη χώρα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ