Αρχισε σήμερα στη Χάγη η δίκη του Σέρβου πολέμαρχου Ράτκο Μλάντιτς - iefimerida.gr

Αρχισε σήμερα στη Χάγη η δίκη του Σέρβου πολέμαρχου Ράτκο Μλάντιτς

Aρχίζει σήμερα ενώπιον του ICYT η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε το πρωί στη Χάγη, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η πολυαναμενόμενη δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, βρίσκεται αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και κατηγορίες για γενοκτονία.

Η σοβρότερη κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι άνδρες και νεαρά αγόρια. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Ο Μλάντιτς προσήλθε σήμερα στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα.

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Σέρβο πολιτκό, ποιητή και ψυχίατρο, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ