Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ σε έναν μήνα! - iefimerida.gr

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ σε έναν μήνα!

Νομπελίστας οικονομολόγος προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε 1 μήνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα αλλάξει νόμισμα ενώ σε λίγους μήνες η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να ανακοινώσει το τέλος του ενιαίου νομίσματος, εκτιμά ο Νομπελίστας οικονομολόγος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη New York Times.

«Μερικοί από εμάς το συζητάμε συνέχεια και ιδού ποιο νομίζουμε πως θα είναι το τέλους του παιχνιδιού», γράφει ο Πολ Κρούγκμαν και παραθέτει τις τέσσερις στάσεις στην κούρσα της Ευρωζώνης προς την έξοδο από το ευρώ:

1 .Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

2. Τεράστιες αναλήψεις από τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες καθώς οι καταθέτες/αποταμιευτές προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Γερμανία.

3α. Ισως, ή μάλλον πολύ πιθανόν, να τεθούν σε εφαρμογή de facto περιορισμοί από τις τράπεζες στην ανάληψη μετρητών ή εξαγωγής χρημάτων από τη χώρα.

3β. Εναλλακτικά, ή ενδεχομένως συνδυαστικά, οι τράπεζες αντλούνν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην καταρρεύσουν.

4α. Η Γερμανία έχει πλέον μια επιλογή: να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις επί της Ισπανίας και της Ιταλίας και να αλλάξει στρατηγική. Ουσιαστικά για να δώσει μια μικρή ελπίδα σωτηρίας στην Ισπανία πρέπει να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών....

...διαφορετικά

4β. Έρχεται το τέλος του ευρώ.

«Και μιλάμε ότι το τέλος έρχεται σε λίγους μήνες, όχι σε χρόνια», καταλήγει το άρθρο του 59χρονου Αμερικανού οικονομολόγου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ