Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια... χαμένη δεκαετία - iefimerida.gr

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια... χαμένη δεκαετία

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια... χαμένη δεκαετία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπη με μια ιαπωνικού τύπου «Χαμένη Δεκαετία» με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ασθενική κατανάλωση, χαμηλές εταιρικές επενδύσεις και αυστηρότερους όρους δανεισμού, βρίσκεται η Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας.

Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα, ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης και την κατάσταση της Ιαπωνίας το 1990, όταν η τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα στο δημοσιονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μείωση των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή της η κεντρική ολλανδική τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της «τώρα που εμφανίζεται ο κίνδυνος πως η Ευρώπη είναι επίσης αντιμέτωπη με μια 'Χαμένη Δεκαετία' χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, η ιαπωνική εμπειρία προσφέρει σημαντικά διδάγματα».

Η κατάσταση της Ιαπωνίας έδειξε την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταπολεμήσει επιθετικά τον αποπληθωρισμό, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα προσθέτοντας ότι τα φορολογικά κίνητρα δεν προσφέρουν διέξοδο από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.

Η τράπεζα, της οποίας ηγείται ο Κλάας Κνοτ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει πως ο κίνδυνος μιας διψήφιας ύφεσης έχει γίνει πραγματικότητα στην Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις διοχέτευσης χρημάτων προς τις τράπεζες, που διεξάγει εδώ και τρία χρόνια η ΕΚΤ, έχουν αποτρέψει τους μεγάλους κινδύνους για τη ρευστότητα, όμως τα προβλήματα παραμένουν στον ολλανδικό τραπεζικό τομέα και την ευρωζώνη.

«Ιδιαίτερα οι χώρες της περιφέρειας είναι ευάλωτες επειδή η δημοσιονομική κατάστασή τους είναι ευάλωτη, ο τραπεζικός τομέας εύθραυστος και οι οικονομικές επιδόσεις ασθενείς», αναφέρει η κεντρική ολλανδική τράπεζα.

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας δεν επιτυγχάνει επαρκώς να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και εξαρτάται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ